Nyheter

Jakter bruktgodbiter i ferien

Finn.no, loppemarkeder og bruktbutikker er alle i vekst. Nå er gjenbruk så i vinden at nordmenn også tar sommeren til hjelp.

Bilde 1 av 4

– Det er nå på sommeren vi har ferie, og ekstra god tid. Vi tenkte å fikse på rommet til barna, og vil at det ikke skal bli for dyrt, så da kommer vi hit, sier Astrid Ledang (32).

Hun og datteren Rafaelle (3) har tatt turen til Fretex sitt største butikkutsalg på Alnabru i Oslo. Med egen barneavdeling og 1.200 kvadratmeter med møbler, klær og bøker, er det mye å boltre seg i for både mor, datter og svigermor som er med.

LES OGSÅ: Prest laget fillerye av «gamle minner»

Ny årstid for gjenbruk

Gjenbruk er i vinden generelt, men sommeren er definitivt en av de beste tidene for gjenbruksbutikker og bruktmarkeder. Når nordmenn har ferie får de tid til å ta en runde i bod og klesskap – og gi bort av overfloden.

– Vi har veldig godt salg nå. Ikke bare i butikken, men lageret er også veldig fullt. Sommeren er tiden hvor folk rydder, sier Marianne Bjerkmann, butikkleder i Fretex sin største butikk på Alnabru i Oslo.

LES OGSÅ: Fant barndomsskatt fra Kina på bruktbutikk i Norge

På telefon fra hovedkontoret bekrefter konsernsjef Trond Ivar Vestre at flere filialer enn Alnabrus gleder seg over at folk har sommerfri og bedre tid:

– Vi har fullt kjør hele året, men det er klart at sommeren er en god tid for oss. I likhet med andre i bransjen, er det væravhengig, men det er absolutt mange som benytter Fretex på sommeren, sier han.

LES OGSÅ: «Gjenbruker» graver – en av to tar over brukt grav

Før var garasjesalg flaut nå tar det av

Tidligere var det ikke slik – hvert fall ikke i alle deler av bruktsalgsektoren. Men nordmenns gjenbruksiver har vokst så mye at selv ikke loppemarkedene tar helt ferie:

– Sesongdefinisjonen er i ferd med å vri seg. Den blir lengre og lengre, forteller Peter Watz, ansvarlig for nettsiden loppemarked.info, som formidler info om loppemarkeder rundt om i landet.

Vanligvis er loppemarkeder noe man tenker hører noen knappe uker på vår og høst til. Nå strekker sesongen seg over hele året. forteller Watz. Med unntak av noen få helger i året, ligger arrangementer ute på loppemarked.info hver helg, året rundt.

LES OGSÅ: Er du gnier, samler eller miljøverner?

Mest av alt skyldes veksten garasjesalg, sier loppis-entusiasten.

– De siste årene har antallet garasjesalg, der man har sitt eget lille loppemarked, eksplodert. Tidligere var det noe man bare fant i de større byene.

LES OGSÅ: Misjonsorganisasjon fikk 10 millioner i gaveøkning

Vi handler til hage og barn

Også på nett handler folk brukt som bare det: Bare den siste uka har nordmenn lagt ut 103.000 annonser for kjøp og salg på finn.no, opplyser produktdirektør for Torget, Christopher Ringvold. I rene trafikktall på siden er de oppe i fem millioner besøk.

På finn.no er det jevnt trøkk over hele året, uten de store svingningene på sommeren. Men de merker at folk er mer opptatt av å søke etter varer innen kategoriene hage og oppussing, sport og friluftsliv og foreldre og barn.

LES OGSÅ: Et halvt år med forbruk – kun et halvfullt Norgesglass med søppel

1.200 kvadrat med gjenbrukslykke

Marianne Bjerkman på Alnabru sjefer over selve hjertet av Fretex-Norge. Til hovedsentralen deres her kjører varebiler med lass på lass av gamle ting, møbler og leker, og et stort maskineri settes i sving.

Her sorteres, testes og vaskes varene – før de plasseres ut i butikkenes tre etasjer. Eller de sendes til andre Fretex-filialene rundt om i hovedstaden. På veggen inne på lageret henger det ønskelister fra de andre butikkene over hva de trenger, eller gjerne skulle hatt mer.

Ute i butikklokalene er det åpent og ryddig. Bjerkmanns mål er at det, selv om det er en bruktbutikk, ikke skal lukte som det. Service og klær er sirlig sortert etter farger. Folk strømmer inn fra rute-busstoppet som bærer navnet «Fretex» utenfor.

Folk er her ofte i mange timer når de kommer.

– Noen kan komme flere ganger hver dag. Vi setter jo stadig ut noe nytt, sier Bjerkmann.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter