Nyheter

Jakten på bio-enighet er parkert

KrF får ikke bremset opp en liberal biopolitikk. Borgerlige topper klarer nemlig ikke lande enighet. Nå øker Ap presset for friere lov.

I Stortingets spørretime i går gjennomførte Ap et miniraid om bioteknologi og angrep Høyre-helseminister Bent Høies grenser for eggdonasjon og fosterdiagnostikk.

Men på bakrommet skal et drama om overordnet politikk på biofeltet i praksis være avgjort:

Sentrale kilder i ulike partier uttrykker overfor Vårt Land at Høyre/Frp ikke får samlet noen enighet med støttepartiene i forkant av vårens bioteknologimelding. Den skal omhandle omstridte spørsmål som eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati.

Temaene er så splittende partiene imellom at de har vært løftet opp til såkalte «5c-møter» – toppmøteplanet der Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide avgjør politikk.

Bremseløst

De skal være enige om at de ikke klarer å samles. For KrF er dette mest dramatisk: Partiet får ikke satt bremsene på og avtalt noen stramme punkter på feltet. Men samtidig er KrF da fri til å «lade våpen» om bioteknologi i valgkampen. Både mot blå og røde partier, samt Venstre, kan partiet være vaktbikkje.

– Blir det noen enighet de fire partiene i mellom før meldingen legges frem, helseminister Høie?

– Det må man ha tålmodighet med til meldingen ligger der, svarer helseministeren.

I Stortinget onsdag bekreftet han at den kommer «i løpet av våren». Han kan velge mellom:

• Å fremme den senest fredagen før påske og dermed rekke avgjørende avklaringer i vår. Men da må Høyre/Frp hente inn støtte fra Venstre eller Ap for å lande flertall.

• Å fremme den senere i vår – slik den i praksis ikke blir behandlet før i neste stortingsperiode.

LES OGSÅ: Mindre plass til kirken i politiske programmer

«Åpen» melding

Men Høyre uenige med seg selv om eggdonasjon. Dessuten er det tradisjonell uenighet med Frp i saker meldingen skal omhandle. I et intervju med Vårt Land i 2014 åpnet Høie for å legge frem en stortingsmelding med åpne konklusjoner på stridspunkter. Helseministeren bekrefter nå at dette kan bli aktuelt:

– Det er fortsatt en av mulighetene å legge frem en stortingsmelding som ikke har konkludert i alle spørsmål, men som viser frem de ulike argumentene.

Han mener nettopp biopolitikk handler om saker «der man ikke kan ha 100 prosent rett i en sak – og motparten dermed ha 100 prosent feil».

– Derfor overrasker det meg at Ap i debatter om viktige medisinske og etiske spørsmål argumenterer som om det bare finnes «ett» svar, sier Høie.

LES OGSÅ: Slik kan Sp stoppe Ap i verdisaker

Ap på banen

Han mener han opplevde dette i Stortinget onsdag. Etter å ha ligget lavt i abort- og bioteknologi-spørsmål siden reservasjonsstriden, gikk to Ap-profiler høyt på banen. Truls Wickholm anklaget Høie for å bremse likestilling ved ikke å åpne for eggdonasjon. Ingvild Kjerkol ba Høie avklare holdningen til NIPT-blodprøven.

– Varsler dette en ny offensiv fra Ap i denne typen saker?

– Ja, tematikken har alltid skapt stort engasjement hos oss. Vi har ventet, men biomeldingen ser ikke ut til å komme, svarer Kjerkol.

Høie merker seg at Ap igjen er mer høyrøstet i biopolitikk.

– Ap viser samme holdning som de alltid har hatt: At det som er mulig, må bli tillatt. Uavhengig av hva Høyre vedtar i enkeltsaker på området, har vi og Ap totalt ulik inngang i disse spørsmålene, mener han.

LES OGSÅ: Analyse: Partier som vil bremse liberal biopolitikk kan bli utmanøvrert

KrF-beredskap

Innad i KrF har man de siste årene opplevd Ap som mindre spisse i biopolitikk, fordi partiet ikke ville spolere samarbeid. KrF-leder Knut Arild Hareide merket seg Aps nye takter.

– Vinteren 2014 opplevde vi et totalt unyansert Ap om reservasjonsrett. Men denne typen spørsmål vil nå prege valgkampen. Ap og Frp utfordrer mest og KrF vil ta enhver debatt med dem begge, sier Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter