Politikk

Jagland refser Listhaugs politikk

– Jagland må ha hatt lite å gjøre i julen, repliserer Listhaug.

Bilde 1 av 2

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, kaller Stortingets forlik om flyktningpolitikk for «illevarslende» og advarer gjennom sosiale medier om at «Sylvi Listhaug begynner å likne på Ungarns regjering».

Det var i et facebook-innlegg lille julaften at Jagland kom med kritikken.

Ungarn har, ifølge BBC, blant annet blitt sterkt kritisert internasjonalt for retorikken de bruker i sine anti-migrasjonskampanjer overfor flyktninger.

Skeptisk til tilpasning

Særlig reagerer han på punkt 18 i Stortingets innstilling om flyktningpolitikken, som sier at de internasjonale konvensjonene må tilpasses dagens virkelighet.

«Men flyktningkonvensjonen og Europakonvensjonen om menneskerettigheter ble ikke skapt for en solskinnsdag. De ble laget for å beskytte folk i slike tider som vi nå opplever.»

Jagland utdyper at «internasjonalismen som ble skapt av nødvendighet etter 2. verdenskrig er under kraftig angrep mange steder. Her i Norge på en snikende måte».

Vårt Land har vært i kontakt med Jagland som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer.

– Lite å gjøre i julen

– Jagland må ha hatt lite å gjøre på i julen, sier Sylvi Listhaug til Vårt Land når hun blir konfrontert med kritikken fra generalsekretæren i Europarådet.

Utover dette vil hun ikke kommentere retorikken Jagland bruker når han sammenligner henne med Ungarns regjering.

Vårt Land møtte henne etter at hun hadde lagt frem den nye innstrammingspakken – Jaglands facebook-utfall ble formulert før regjeringens nyeste fremstøt.

LES OGSÅ: Forskere mener norsk velferd tåler mange flyktninger

«På gullstol»

Selv bruker Listhaug ofte retoriske grep, mener professor i retorikk ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge. Senest tirsdag uttalte Listhaug følgende til VG:

– Den viktigste faktoren for god integrering er at utlendingen selv vil integreres. En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge.

Ved å bruke bildet med gullstolen ligger det implisitt et premiss som man må synliggjøre for å forstå resonnementet, ifølge Berge.

– Hun sier egentlig at innvandrere får tilgang til godene våre for lett, og det minner litt om uttrykket «å sy puter under armene på folk». Men det betyr ikke at det er slik, sier retorikk-professoren.

Men Frp er ikke alene om teknikken. Berge viser til at Arbeiderpartiet som i sin tid hadde en lignende retorikk.

– Gerhardsen innførte blant annet begrepet «snillisme» som ligner på det å bære noen på gullstol, ifølge Berge.

– Elsket og hatet

Innvandringsministeren er kontroversiell av flere grunner.

– Det som gjør at mange enten elsker eller hater Listhaug er at hun liker å provosere og hun alltid gjør dette med et smil. Det minner litt om Siv Jensen. Hun kan bli stilt det samme spørsmålet av journalister gjentatte ganger, men svarer det samme hver gang og alltid med et påklistret smil, sier Berge og legger til:

– Det er en god, retorisk strategi fordi den avvæpner. Men de fleste skjønner at dette er en måte å vippe journalister av pinnen på.

Professoren mener Listhaug har en retorikk som grenser til det ekstreme, og viser til at hun tidligere i høst uttalte at «godhetstyranniet rir Norge som en mare».

– Hun prøver å snu godhet, som er opplest og vedtatt positivt, både gjennom Norges kristne og humanistiske tradisjoner og grunnleggende menneskerettigheter, til noe negativt og erstatter det med egoisme.

LES OGSÅ: Erna ber nordmenn bli kjent med flyktninger

Egoisme

Berge mener hennes politiske standpunk er at «den som klarer seg best alene, er den som klarer seg best».

– Det sier ganske mye om Listhaug når favorittforfatteren hennes er Ayn Rand, som var en russisk-amerikansk, ultraliberalist. En av bøkene til Rand var grunnlaget for tv-serien Mad Men som bygger på en ultrakapitalistisk og liberalistisk holdning, der de mest tilpasningsdyktige til enhver tid vil vinne, sier Berge og tilføyer:

– Listhaug bruker en ekstrem, retorisk strategi som er en konsekvens av hennes politiske standpunkt. Vi har visst at Frp har stått for dette i mange år, og man må ikke tro at Frp er snille gutter og jenter.

Berge er derfor ikke overrasket over Listhaugs utspill som politiker.

– Men det er overraskende at Høyre og Erna Solberg velger å bruke en såpass provoserende Frp-politiker som innvandringsminister.

http://www.vl.no/nyhet/blå-sjokkbølger-og-grønt-lavmål-1.669032LES MER: Blå sjokkbølger og grønt lavmål

Mener vi ser et skifte

Han tror det skyldes frykten for at velferdsstaten skal rammes av innvandrere, og viser til Sverige og de andre nordiske landene som også har blitt mer kritiske til innvandring den siste tiden.

– Det er redsel for at velferdsstaten skal rammes, slik det åpenbart gjør i Sverige. Da får folk panikk og man kan sette slike som Listhaug på plass til å innføre restriksjoner. I Sverige har de også innført sterke restriksjoner, men der blir det nå gjort av sosialdemokratene og miljøpartiene.

Hva oppnår Listhaug med retorikken sin?

– Hun oppnår det hun ønsker: Å begrense innvandringen til Norge og sikre velferdsstatens beskyttelse. Men det er egoismen som ligger til grunn, svarer Berge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk