Nyheter

Ja til Aps søndagsfredning

Aps ferske forslag om å beholde helligdagsfreden får flertall gjennom støtte fra Sp, SV og KrF. Høyre og Frps ønske om søndagshandel er dermed saga blott.

Forslaget fra Ap tar utgangspunkt i en utredning der regjeringen skal få vurdert søndagsåpne butikker.

– Regjeringen sier i prinsippet at de alminneliggjør søndagen, sier Stortingsrepresentant for Vest-Agder Arbeiderparti (Ap) og medlem av Familie - og kulturkomiteen, Kari Henriksen.

Regjeringspartiene Høyre og Frp har lenge ønsket å la butikker holde åpent på søndager. Begge partiene hadde programfestet søndagsåpne butikker i 2013. Da regjeringen gikk på, lovet de at de skulle åpne for slik handel. I år tok Høyres landsmøte ut den klare formuleringen om søndagshandel, og erstattet den med en vagere formulering om at handel skal tilpasses kunden. 2016 utnevnte regjeringen et eget utvalg som skal utrede spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Etter valget kom KrF på vippen, og snur dermed flertallet. Onsdag fremmet Ap et representantforslag om å «legge til grunn at dagens bestemmelser i helligdagsfredloven skal ligge fast». Forslaget blir ikke ferdigbehandlet før over nyttår. Sp, SV og KrF bekrefter at de støtter forslaget. Etter alt å dømme får det også støtte fra Rødt og MDG.

LES OGSÅ: Høyre vakler om søndagsåpent

Frykter for frivillighet

Kari Henriksen er en av de fire Ap-representantene som onsdag fremmet forslaget. Hun mener Norge har en lang og viktig tradisjon for å ha «en annerledes dag» i uken.

- Det er en viktig verdi i det norske samfunnet. Søndagen er nesten er kulturell institusjon som kulturdag og familiedag. Vi må verne om denne «annerledesdagen», sier hun.

Henriksen hevder at å alminneliggjøre søndagshandel bringer samfunnet i feil retning.

– Søndag er en dag der mye frivillighet skjer. Hvis mange vil måtte gå på jobb vil det fjerne noen av ildsjelene fra å kunne bidra i det frivillige arbeidet, sier hun.

Ap-representanten tror også en lovendring vil kunne få konsekvenser for små - og bransjebutikker.

– For små butikker som ikke har anledning til å holde oppe på søndager, og bransjebutikker som må ha personell på sentrene, kan det bli så dyrt at de forsvinner fra sentrene, sier hun.

Loven skal stå

Også Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, og medlem i Kultur- og familiekomiteen, Geir Bakkevold, er positiv til Aps forslag.

– Det er et godt forslag, helt i tråd med hvordan KrF tenker. Vi ønsker at helligdagsloven skal stå fast. Jeg blir derfor overrasket hvis vi ikke støtter forslaget, sier han.

Han mener at selv om dagens lovgivning ikke er rettferdig i alle tilfeller, ønsker partiet er dagens lovgivning skal stå fast.

– Det er den norske modellen. Det er ikke behov for flere handledager, det norske folket lever allerede godt. Det er heller ikke noe krav fra de ansatte å åpne for flere åpningsdager, sier han.

KrF-representanten er overrasket over at regjeringen har lagt opp til en utredning av søndagsåpne butikker uten å være sikret støtte på stortinget.

– Hadde jeg vært ansvarlig statsråd ville jeg ikke prøvd meg på det, sier han.

LES OGSÅ:

Bekymret for distriktene

Også Stortingsrepresentant for Senterpartiet og medlem av Familie – og kulturkomiteen, Åslaug Sem-Jacobsen, er klokkeklar på at partiet vil støtte Aps forslag.

- Det kommer vi selvfølgelig til å gjøre. Med hensyn til folkehelsen skal samfunnet beholde denne dagen, sier hun.

Sp frykter at søndagsåpent vil få konsekvenser for distriktene dersom handelsstanden er åpen på søndager i byer og distriktssentre.

– Dette kan føre til at dagligvarer og butikker blir lagt ned fordi folk legger handledagen til helgen og reiser inn til byene, sier hun.

Sosialistisk Venstrepartis (SV) Stortingsrepresentant Freddy Andre Øvstegård grunngir SV støtte slik:

– Vi er opptatt av at man fortsatt skal ha fri på søndager. Det er viktig at regjeringen ikke tar noen omkamp på dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter