Nyheter

– Ja. Jeg har absolutt makt

Makttoppene er ikke redde for å si at de har makt.

I flere av dybdeintervjuene som Vårt Land gjorde under arbeidet med Maktkartet, beskrives makt som et betent begrep i Tros- og livssyns-Norge. Få vil innrømme at de selv har makt, hevdes det.

De påstandene ble gjort til skamme da Vårt Land samlet de 20 mektigste i Gamle Logen.

– Ja, jeg har makt, sier avdelingsdirektør i Kirkerådet, Paul Erik Wirgenes.

– Ja, jeg har det, og det er jeg bevisst på at jeg har, sier ekspedisjonssjef i Kulturdepartementets avdeling for tro, livssyn og kulturvern, Ingrid Vad Nilsen.

– Det har jeg absolutt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

LES MER: Se hele listen over de 100 mektigste innen tro og livssyn her.

Uformell makt. Blant de 13 av de 20 som samlet seg i Gamle Logen, sier også flere de mener det er viktig at deres egen makt blir synlig.

– Det er fint at Vårt Land går i dybden på dette, sier Helleland.

– Det bør egentlig snakkes mer om makt i religions- og livssynsfeltet enn vi gjør i dag. Det er viktig å anerkjenne og avsløre og være bevisst på både formell og uformell makt. Ikke minst det siste, fordi det virker, sier Kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum.

LES OGSÅ: Slik jobbet Vårt Land for å kartlegge tros- og livssynsmakten

Ofrer seg selv. Makttoppene beskriver ikke makt som noe de trakter etter i seg selv. Det er en måte å få gjennomslag for saker de tror på og forvalte tilliten som er gitt dem av andre.

– Jeg får ikke noe indre rush av makt som sådan. Men jeg ønsker å være med på å bidra til endringer i den norske kirke og samfunnet, sier Raaum.

Basim Ghozlan, styreleder i Det Islamske Forbundet, tror alle som jobber med åndelige spørsmål deler ønsket om å gi noe til andre:

– De tenker ikke på egne interesser, men ofrer egne interesser for fellesskapet, mener Ghozlan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter