Nyheter

Ivar Braut vil være Jesus-sentrert biskop

Den nye Stavanger-biskopen vil gjerne være brobygger, men også «en tydelig biskop som er Jesus-sentrert og bibelorientert».

STAVANGER: – Å være brobygger er ikke selve saken, men en hjelpefunksjon til at vi kan få gjort det vi egentlig skal få gjort, sier Ivar Braut til Vårt Land etter at han fredag formiddag ble presentert som Den norske kirkes nye biskop i Stavanger.

– Og hva mener du det er du og kirken «egentlig skal få gjort»?

– Forkynnelsen av den korsfestede, oppstandne Kristus. Det er sagt mange ganger før, men det er det som har nytt liv i seg hele tiden, svarer Braut.

LES OGSÅ: Kirkerådslederen: – Valgte brobyggeren

– Det viktigste kirken gjør

– Forkynnelse av den treenige Gud er det viktigste kirken holder på med. Dette vil jeg forkynne. At dette budskapet blir tatt imot, er det beste som kan skje mennesker.

Han legger ikke skjul på at tilsettingen kom overraskende.

– Jeg er litt kjent for å spekulere med tall. Torsdag sa jeg på spøk at det var åtte prosent sjanse for at jeg ble biskop. Jeg anså altså ikke sjansen for å bli tilsatt som mikroskopisk, men altså ganske liten, sier 60-åringen.

LES OGSÅ: Braut blir Stavanger-biskop

Kirkedemokratiet har talt

– Hvorfor trodde du at dine sjanser var såpass små?

– Jeg vant ikke avstemningen. Helge Gaard hadde betydelig flere førstestemmer enn meg. Jeg hadde tenkt at han mest sannsynlig ville bli tilsatt, og det hadde vært fint. Men jeg var likevel forberedt på at det kunne bli meg. Det er kirkedemokratiet som har gått sin gang, og gjennom mange slalåmporter er resultatet blitt slik det er, svarer den ferske biskopen.

Det er mer enn 40 år siden Braut forlot hjembyen Sandnes, for å studere teologi i Oslo. Nå vender han tilbake til utgangspunktet, som kirkens tilsynsmann på Sørvestlandet.

LES MER: Gaard overrasket over å bli vraket

Vil lytte førs han taler

– Jeg vil være brobygger. Jeg vil lytte først, og så snakke selv, sa han i sin lille tale ved presentasjonen i Stavanger domkirke fredag.

Braut understreket at han «vil lytte til og respektere ulike fløyer i folkekirken».

– Jeg er selvfølgelig ikke enig med alle, men jeg vil forsvare alles rett til å tilhøre denne kirken.

Braut sa at «dere skal vite at jeg har respekt for den skjulte tro»:

– Det er stor spennvidde: Fra de som har den klare, tydelige tro til de som er famlende og spørrende. Kirken er også for dem som ikke uttaler seg og sjelden går til gudstjeneste.

LES OGSÅ: Lalim: «Synd og skam at ingen biskoper er fra Det teologiske fakultet»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter