Nyheter

Israelsk høyreside gleder seg til ny Trump-æra

Høyreorienterte israelske politikere gleder seg over Donald Trumps valgseier. Utdanningsminister Naftali Bennett sier tostatsløsningen nå er død.

– Trumps seier åpner for at Israel umiddelbart kan skrinlegge tanken om en palestinsk stat midt i vårt land, noe som ville ha vært skadelig for vår sikkerhet. Dette er ståstedet til den nyvalgte presidenten. Den palestinske stats æra er over, heter det i en uttalelse fra Bennett, ifølge AFP.

Analytiker Shmuel Rosner ved tankesmia Jewish People Policy Institute (JPPI) tror Trump vil være mer imøtekommende overfor Israel.

– En Trump-regjering antas å vise langt mer forståelse hvis Israel må bruke makt for å slå ned på palestinsk vold, sier Rosner.

Konflikten mellom Israel og palestinerne vil i langt mindre grad være noen prioritet for Trump enn den har vært for tidligere presidenter i USA, og dette dermed åpner for at Israel kan lettere slippe unna, legger han til.

LARS GILBERG: «Minner om ting historien har vist når såkalte sterke ledere gjør sin entré»

Gratulerer Trump

Statsminister Benjamin Netanyahu har holdt seg unna kontroversielle temaer og har bare gratulert Trump med valgseieren. Netanyahu omtaler Trump som «en ekte venn» av Israel, og lover å samarbeide med Trump om fred og sikkerhet i Midtøsten-regionen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har også gratulert Trump. Abbas sier han håper Trump vil bidra til fred basert på en tostatsløsning innen Trumps fireårsperiode er over.

Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri uttaler at Hamas ikke forventer noen endringer i USAs politikk overfor palestinerne.

LES MER: – Trump er et ekstremt uttrykk for postfaktasamfunnet

Medvedev styrker russisk bånd til Israel

Samtidig sier Israels president Reuven Rivlin til Russlands statsminister Dmitrij Medvedev at han håper på en sterkere russisk rolle i Midtøsten.

– Vi står overfor mange utfordringer, men samtidig også muligheter, og vi må være forberedt på begge deler, sa Rivlin til Medvedev, som er på besøk i Israel. Medvedev sa seg enig med den israelske presidenten.

Som følge av et dårligere forhold til USA og EU har Israel den siste tiden fokusert mer på å styrke båndene til Russland.

Under besøket i Israel og Palestina møter Medvedev Israels president Benjamin Netanyahu, opposisjonslederen Isaac Herzog og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han skal også besøke et forskningssenter for landbruk.

ERLING RIMEHAUG: «Splittelsen i USA er kommet for å bli»

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter