Statsminister Benjamin Netanyahu og hans høyreparti Likud gjorde et dårlig valg tirsdag og må nøye seg med 31 representanter i Knesset, sju færre enn i dag.

De høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene i dagens koalisjonsregjering fikk heller ikke stor nok oppslutning til å kunne berge Netanyahu, som derfor trolig må gi slipp på statsministerstolen.

Tidligere forsvarssjef Benny Gantz og sentrumsalliansen Blått og hvitt ble valgets vinnere og sikret seg 33 representanter i Knesset, men heller ikke deres støttepartier er sterke nok til å sikre flertall.

Nye konstellasjoner må derfor til, og president Reuven Rivlin innkalte søndag partilederne for å lodde stemningen før han bestemmer seg for hvem som bør få oppdraget med å danne regjering.

Mulig samlingsregjering

Netanyahu har foreslått en samlingsregjering mellom Likud og Blått og hvitt, der han selv og Gantz veksler på å være statsminister.

Gantz har imidlertid gjort det klart at han nekter å sitte i regjering med korrupsjonssiktede Netanyahu, men har ikke avvist en samlingsregjering med Likud – vel å merke om han selv får statsministerposten.

Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu, som tvang fram nyvalg da de forlot Netanyahus regjering, er en joker som kan hjelpe begge de to blokkene til makten.

Hvem av dem han kommer til å satse på, er høyst uklart. Yisrael Beiteinu fikk åtte representanter i Knesset, men kommer neppe til å bli med i en ny Netanyahu-regjering som også inkluderer de ultraortodokse partiene.

Kan gå uker

Felleslista, bestående av fire arabiske partier, gjorde et godt valg og fikk 13 representanter. De kommer neppe til å bli med i en regjering, men kommer trolig til å slutte opp om en eventuell sentrum-venstre-regjering ledet av Gantz.

Rivlin har nå to dager på seg før han gir regjeringsoppdraget til noen, og vedkommende vil deretter ha 28 dager på seg til å danne en styringsdyktig koalisjonsregjering.

Dersom den som får oppdraget ikke lykkes med dette innen fristen, kan presidenten forlenge fristen med 14 dager. Om Israel da fortsatt står uten regjering, kan det gå mot nok et nyvalg.