Nyheter

Israel trekker omstridt video

– Den ble misforstått, sier myndighetene om filmen som gjør narr av utenlandske journalister.

I forrige uke publiserte Israels utenriksdepartement en video hvor de gjorde narr av utenlandske journalisters dekning av krigen på Gazastripen i fjor sommer.

Filmen fikk mange klager, og organisasjonen Foreign Press Association (FPA) i Israel kritiserte myndighetene for å bruke tid på å produsere en video som «forsøker å latterliggjøre journalister som rapporterer om en konflikt».

Nå er filmen borte fra departementets nettside, skriver Haaretz.

– Målet med videoen var å illustrere Hamas' overgrep, men fordi den ble oppfattet annerledes, har vi valgt å fjerne den, sier departementets talsmann, Immanuel Nachshon.

LES MER: Kampen om sannheten raser på sosiale medier

Ny rapport

Den 49 sekunder lange animasjonsvideoen med navnet «Open your eyes about Gaza», ble publisert sammen med en rapport de israelske myndighetene har laget om fjorårets Gaza-krig. Den slår fast at israelske angrep mot mål på Gazastripen var lovlige og ikke rettet mot sivile mål.

Rapporten hevder at Israels forsvar bare gikk til angrep på mål man «med rimelig sikkerhet» kunne slå fast at var militære eller deltok i kamphandlinger.

LES MER: Kampen om sannheten raser på sosiale medier

Palestinsk T-bane

Videoen starter med en blond TV-journalist i Gaza som med amerikansk aksent sier «det er ingen terrorister her, bare vanlige mennesker» inn i kameraet, mens en maskert mann i bakgrunnen fyrer av en rakett.

I en annen scene beskriver reporteren tunneler som Hamas har brukt til å komme seg gjennom til Israel, som «den første palestinske T-banen».

«Åpne øynene dine, terror preger Gaza», er sluttbudskapet i videoen.

– Lovlig angrep

Over 2.100 palestinere ble drept under den 50 dager lange krigen i fjor sommer. De fleste av dem var sivile. På israelsk side ble 67 soldater og 6 sivile drept.

– Mye av det som fra utsiden kan se ut som tilfeldige angrep på sivile, var faktisk angrep rettet mot legitime, militære mål som bare ser ut til å være sivile, heter det i rapporten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rapporten vedgår at sivile også ble drept i angrepene, men den omtaler dette som uheldige konsekvenser av lovlige angrep.

Palestinske myndigheter avviser konklusjonene i rapporten og ber om en internasjonal gransking av Israels handlinger i fjor sommer.

– Panisk

Også her hjemme fikk veideoen kritikk.

Også Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener videoen representerer noe nytt.

- Jeg vet at Israel har satset veldig på en kampanje for å nøytralisere en annen utredning, som FNs menneskerettighetsråd tok initiativ til. Det har jo også vært en strøm av utenlandske ledere og andre som har vært i Gaza og uttrykt forferdelse over situasjonen. Så Israel har et stort behov for å få oppmerksomheten bort fra konsekvensen av krigføringen og isolasjonen av Gaza. Men denne videoen fremstår litt panisk, sier Butenschøn til Aftenposten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter