Det bor rundt to millioner mennesker i Gaza. Bare 1.200 av dem er kristne, de fleste av dem gresk-ortodokse. I år søkte 900 av dem om tillatelse til å forlate Gaza i forbindelse med julefeiringen, melder Haaretz.

Tidligere har denne lille gruppa fått lov til å besøke Jesu fødeby Betlehem i julehøytiden, men i år sier israelske myndigheter nei. Kun hundre har fått tillatelse til å reise ut av Gaza, men ingen av dem får lov til å reise til Betlehem eller Jerusalem.

Ingen får komme inn på Vestbredden

Israel begrenser tilgangen ut og inn av Gazastripen, et område som er kontrollert av Hamas. I år opplyser israelske myndigheter at de av sikkerhetsgrunner kun tillater utreiser over grensa til Jordan, melder Reuters.

Dermed får ingen av de kristne i Gaza som har fått tillatelse til å reise ut av området, lov til å komme inn i Israel eller i de palestinskkontrollerte områdene på Vestbredden.

Hvert år tiltrekker byer som Betlehem, Nasaret og Jerusalem seg tusenvis av pilegrimer i julehøytiden. Vanligvis tillater israelske myndigheter de kristne på Gaza å komme inn i disse byene for å feire jul. I fjor fikk 700 kristne fra området tillatelse til å reise til disse byene i julehøytiden.

– Den gode atmosfæren ble ødelagt

Haaretz har snakket med flere kristne som bor i Gaza, og som håper at Israel vil ombestemme seg. En forteller at de i år tente et juletre i Gaza for andre år på rad.

– Det ga alle en god følelse. Men uheldigvis ble den gode atmosfæren ødelagt av avgjørelsen om kun å gi veldig få utreisetillatelser. For de som fikk tillatelse til å dra, kommer ikke til å forlate familien sin på Gaza og reise alene, sier mannen til Haaretz.

Den kristne kvinnen Randa El-Amash forteller til Haaretz at hun håper myndighetene vil omgjøre vedtaket så hun kan besøke familien sin i Ramallah på Vestbredden.

– Hvert år ber jeg om at de vil gi meg tillatelse så jeg kan feire jul og besøke familien min, sier hun.

Ber Israel gjør om

I april fikk 300 kristne fra Gaza tillatelse til å besøke Vestbredden og Jerusalem i påskehøytiden, etter at myndighetene ble utsatt for offentlig press for å først ha nektet dem innreise.

Kirkeledere i Jerusalem ber nå israelske myndigheter om å gjøre om på også dette vedtaket.

– Folk fra andre steder i verden får lov til å reise til Betlehem. Vi mener at Gazas kristne skal ha den samme retten, sier Wadie Abu Nassar, som er rådgiver for lokale kirkeledere, til Haaretz.

Kanskje du også er interessert i disse sakene?

• Oslos byråd ønskjer å boikotte israelske varer frå Vestbreidda. Norske jødar åtvarar. – Folk kan slutte å vise fram sin jødiske identitet

• Debatt om palestinske skolebøker: Nytteløst å trekke fram skrekkeksempler fra den ene parten

USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden