Nyheter

Israel kjemper for trygg Syria-buffer

Israel kjemper for sikker grensesone mot Syria, og høster ros for helgens evakuering av syriske «Hvite hjelmer» og sivile til Jordan.

422 syrere ble med israelsk militærhjelp søndag busset til sikkerhet i Jordan, der de får bli midlertidig i tre måneder. Deretter er de lovet opphold i Tyskland, Storbritannia og Canada.

USAs president Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau anmodet Israels statsminister Benjamin Netanyahu direkte om bistand til søndagens evakuering av utsatte sivile syrere og frivillige i Hvite hjelmer, et nettverk av personer som forsøker å redde skadde etter krigshandlinger i opprørskontrollerte områder i Syria.

Israel skal de siste fire årene ha sluppet rundt 4.000 skadde syrere over grensen for å få medisinsk hjelp.

LES MER: Risikerer kaos

Strid om Golanhøydene

Bak helgens humanitære innsats ligger også en bredere strategi for å sikre Israels nordøstlige grenseområde mot Syria. Det er drøye 50 år siden Israel under seksdagerskrigen i 1967 okkuperte Golanhøydene sørvest i Syria, et militærstrategisk viktig høydedrag som Israel senere annekterte i 1981.

Når president Bashar al-Asads stadig styrker grepet i den langvarige syriske borgerkrigen, er Israels hovedbekymring hvilken rolle Assads allierte Iran vil få i nabolandet. Israelske styrker har regelmessig bombet det de anser som truende iranske militære mål i Syria, og vil motsette seg alle iranske forsøk på å befeste seg militært nær Israels grense. Det omfatter også Iran-støttede Hizbollah.

LES MER: Skjøre byer i Midtøsten

Støtter syrisk milits

Mindre kjent er det at Israel i hemmelighet også støtter en væpnet syrisk opprørsgruppe nær grenseområdene, de såkalte «Ridderne av Golan» (Fursan al-Joulan). Denne syriske gruppen skal ha bidratt til å sikre en trygg evakuering av utsatte syriske sivile og medlemmer av Hvite hjelmer søndag.

Både nettstedet The Intercept og den amerikanske avisen Wall Street Journal (WSJ) har tidligere dokumentert Israels støtte til Ridderne av Golan. WSJ har intervjuet ledere og medlemmer av denne gruppen, som beskriver hvordan Israel blant annet bidrar med betaling så gruppen kan lønne opprørere og kjøpe ammunisjon.

LES MER: Ikke tryggere etter IS

Bidrar med «småpenger»

Ifølge kommandant «Abu Suhayb» mottar Ridderne av Golan rundt 5.000 dollar i måneden fra Israel, altså en beskjeden sum for å holde i gang en milits som i fjor ble anslått til å ha 400 medlemmer. Israel har ikke bekreftet støtten.

Langt viktigere for Israel er den storpolitiske dragkampen som nå pågår. Israel holder tett kontakt med så vel USA som Russland, der sistnevnte er Assad-regimets viktigste allierte ved siden av Iran.

Det har vært påfallende mange møter og telefonsamtaler mellom statsminister Netanyahu og Russlands president Vladimir Putin de siste årene. Senest mandag kom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og den russiske forsvarssjefen til Israel for å drøfte situasjonen i Syria.

Trump: Russisk støtte

Under forrige ukes Helsingfors-møte sa Vladimir Putin at han og Trump var enige om å sikre Israels grense mot Syria i tråd med avtalen mellom landene i 1974 etter Yom Kippur-krigen.

Samtidig roste Trump Putin for å «hjelpe Israel», og slo fast at de begge har et sterkt ønske om å skape sikkerhet for Israel. Til Fox sa Trump at møtet var «svært bra» for Israel, og at Putin er en «fan av Bibi», med henvisning til Netanyahus kjælenavn.

Skaffer seg buffersone

Samtidig som Israel fortsetter sine militære anslag mot Assad-regimet og dets iranske allierte, styrker de gjennom aktivt diplomati grunnlaget for en buffersone 40 kilometer inn i Syria som de ønsker seg.

Korrespondent Zvi Barel i den israelske avisen Haaretz går så langt som å skrive at «Israels evne til å påvirke taktiske grep på Golan gjør landet til en indirekte, men betydelig partner for Assad-regimet, som nå rolig kan slappe av i visshet om at de ikke utsettes fra noen fare fra Israel».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter