Nyheter

Israel bryter med UNESCO

Israel bryter samarbeidet med UNESCO etter at FNs kulturorgan vedtok to resolusjoner om det annekterte Øst-Jerusalem.

UNESCOs endelige avstemning skjer først neste uke, men Israel har reagert kraftig på resolusjonene som ble vedtatt på komiténivå torsdag. Her refereres det til «okkupert Palestina» og behovet for å «verne den palestinske kulturarven og Øst-Jerusalems særegne karakter».

Israels utdanningsminister Naftali Bennett anklager nå UNESCO for å ignorere «flere tusen år med jødisk tilknytning til Jerusalem». I et brev sendt til UNESCO-direktør Irina Bokova hevder Bennett videre at FN-organet bistår «islamistisk terror».

– Jeg har bedt Israels nasjonale UNESCO-kommisjon om å stanse alle faglige aktiviteter med den internasjonale organisasjonen, skriver ministeren.

Bennett leder det ultranasjonalistiske partiet Jødisk Hjem.

UNESCOs resolusjoner henviser til høyden som huser al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby – som regnes som islams tredje helligste sted. FN-organet nevner i teksten ikke at stedet også regnes som hellig for jøder, som kaller det for Tempelhøyden.

Jerusalems status er det mest betente temaet i den langvarige konflikten. Israel erobret Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og annekterte senere området. Annekteringen anerkjennes ikke av verdenssamfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter