Nyheter

Israel angriper mål på Gazastripen

Israelske kampfly angrep mål på Gazastripen mandag, omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Donald Trump i Det hvite hus.

Vitner og sikkerhetskilder på Gazastripen sier til nyhetsbyrået AFP at det så langt er gjennomført minst fem angrep i og rundt Gaza by. I tillegg skal et område sør i det palestinske området ha blitt rammet.

Så langt er det uklart om noen er blitt skadd eller drept.

Angrepene ble iverksatt etter at en rakett skutt fra Gazastripen traff et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen. Her ble sju personer ble såret.

Før dette igjen skal flere Hamas-mål ha blitt angrepet av israelske fly og stridsvogner søndag kveld og natt til mandag.

LES OGSÅ: Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel

– Kraftfullt svar

Omtrent samtidig som nye israelske flyangrep ble iverksatt, var Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus.

– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.

Han har forkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.

Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israelanklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gazastripen.

Urolighetene på Gazastripen kommer kun uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.

LES OGSÅ: Israel anklager Hamas etter rakettangrep fra Gazastripen

Golanhøydene

I forbindelse med at Netanyahu møtte Trump i Det hvite hus mandag, undertegnet Trump en erklæring om USAs anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel.

– Dette var på høy tid å gjøre. Det skulle ha blitt gjort for flere tiår siden, sa Trump.

Tidligere denne måneden varslet Trump at USAs syn på Golanhøydene ville bli endret. På Twitter skrev presidenten blant annet at Golanhøydene er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel.

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

LES OGSÅ: To palestinere drept da israelske soldater åpnet ild mot ubevæpnede demonstranter

Syria reagerer

Golanhøydene er et 1.2000 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosetninger i det okkuperte området.

Regimet i Syria reagerer sterkt på Trumps beslutning om å godta at området kontrolleres av Israel.

– Det er et åpenbart angrep på Syrias suverenitet og territoriale integritet, sier en kilde i det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået SANA.

Samtidig har Russland i kjølvannet av USAs anerkjennelse advart mot en ny bølge av uroligheter i Midtøsten.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter