Nyheter

Islendinger raser mot ‘gjenopprettelse av ære’

Sagaøyas befolkning raser etter at presidenten «gjenopprettet æren» til to overgrepsdømte menn. Nå vil justisminister Sig­rídur And­er­sen gjennomgå dagens lovverk.

Mens amerikanere raser over Donald Trumps benåding av den kontroversielle sheriffen Joe Arpaio, sliter Island med en lignende skandale: Islands regjering har en ordning som gjør at de kan gjenopprette dømtes ære.

Nylig har presidenten gitt en slik gjenopprettelse til to overgrepsdømte. I tillegg ligger minst én til søknad fra en overgrepsdømt på pulten til den islandske justisministeren. Forbrytelsene de to er dømt for står altså fortsatt på rullebladet, men medfører ikke lenger tapet av rettigheter, ære og navn det ellers ville medført. Dette betyr at de kan søke stillinger og verv som ellers krever plettfri vandel.

– Dette er en veldig gammel, arkaisk lovpraksis, sier Anna Margrét Björnsson. Hun er redaktør i den engelskspråklige nettavisa Iceland Monitor, som er en del av Islands største avis, Morgunbladid.

Skyldig i barneovergrep

Den ene forbryteren ble i 2003 dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep gjennom tolv år mot sin stedatter. Hans navn er blitt holdt anonymt i islandske medier.

Den andre er kjendisadvokaten Robert Árni Hreidarsson, som ble dømt til tre års fengsel i 2008 for å ha misbrukt fire jenter i 15-16-årsalderen.

Da nyheten om æresoppreisningen kom ut i mediene, reagerte Hreidarssons ofre og deres familier sterkt. Emneknaggen "#höfumhátt", som kan oversettes til «la oss lage lyd», spredde seg raskt på nettet på Island.

Erkjente ikke skyld

Hreidarsson har nå byttet navn og flyttet fra Island. Verken han eller den andre overgrepsdømte mannen skal ha erkjent overgrepene. Æresoppreisningen betyr at det formelt sett ikke lenger er noe i veien med de to mennenes navn og rykte, som blant annet betyr at de kan stille til Alltinget, eller – i Hreidarssons tilfelle – søke om tillatelse til å praktisere som advokat. Siden gjenopprettelsen har også flere kvinner anmeldt ham for overgrep, som skal ha skjedd i samme periode som han ble domfelt for.

Vil avskaffe ordningen

Nå diskuteres det om ordningen skal avskaffes. Tidligere skal også personer som er dømt for uaktsomt drap og grovt tyveri ha fått sin ære gjenoppreist, ifølge en artikkel i den engelskspråklige avisa Reykjavik Grapevine.

Justisminister Sig­ríður And­er­sen har uttrykt støtte for tanken, og skal ifølge Morgunbladid være i gang med å gjennomgå dagens lovverk. I et intervju med samme avis i sommer understreket hun imidlertid at loven ikke kan endres med et pennestrøk. Det vil også kreve at lover som gjør det ulovlig for straffedømte å inneha visse stillinger og verv blir endret på.

«Utydelig lovgivning»

Dóra Björt Gudjónsdóttir er avtroppende leder for ungdomsorganisasjonen til det islandske Piratpartiet, som er representert med 10 av 63 mandater i det islandske Alltinget. Hennes parti reagerer kraftig på praksisen:

– Det som er spesielt er at det er nærmest umulig å få informasjon om hvorfor akkurat disse mennene skulle få sin ære gjenopprettet, det er lite som tyder på at klare og tydelige kriterier ble brukt, mener hun.

Hun ønsker justisministerens gjennomgang velkommen, men etterlyser mer enn en enkel lovendring:

– Hele prosessen trenger en grundig gjennomgang for å sikre profesjonalitet. Det er åpenbart at praksisen må endres, men det er svært vanskelig å få nødvendig informasjon for å finne ut av hva som må fikses på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter