Religion

Islamsk Råd Norge vil halalmerke importkjøtt

Islamsk Råd Norge sier ja til Dyrebeskyttelsens forslag om merking av importert, rituelt slaktet kjøtt.

Bilde 1 av 2

– Vi støtter forslaget om merking av hva som er importert halalkjøtt, sier Yasir Ahmed, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge (IRN).

Dyrebeskyttelsen gikk forrige uke ut og tok til orde mot et forbud mot import av kjøtt der dyret er slaktet uten bedøvelse. Inntil forbudet er på plass, ønsker det at det kjøttet merkes – slik at forbrukere kan velge selv om de vil spise det eller ikke.

Ahmed støtter derimot ikke forslaget til Dyrebeskyttelsen om et importforbud av kjøtt der dyr er slaktet uten bedøvelse.

– Du spiser halalkjøtt i muslimske land som norsk turist. Der slaktes kjøttet på muslimsk måte. Hvis du ikke vil importere det til Norge, må du også slutte å spise kjøttet når du er i muslimske land, sier han.

Merking av kjøtt

IRN vil at importert halalkjøtt skal merkes, men de vil ikke at det skal skrives at kjøttprodukter er halal hvis det ikke er tredjepartsgodkjent av en muslimsk organisasjon.

Han viser til at en episode tidligere i år der det sto at det var svinekjøttsalt i halalpølser fra Manstad Kjøtt. Det har skapt usikkerhet om forbrukerne kan stole på produsenter, mener Ahmed.

LES OGSÅ: Hvis du vil unngå å spise religiøst slaktet kjøtt, bør du spise norsk kjøtt, mener statssekretær Widar Skogan (KrF)

Det rituelle ved slakten

De får henvendelser fra muslimer som er bekymret for om slaktingen er gjennomført rituelt riktig, forteller han.

– Hva er det som må være på plass?

– Vedkommende som slakter må være muslim. Dyret må vendes mot Mekka. Slakteren må passe på at dyret som står i kø for å bli slaktet ikke ser dyret foran seg som slaktes, for å unngå at det får panikk. Og så skal man avsi en bønn under selve slaktingen, sier han.

LES OGSÅ: Etterlyser kontrollinstans for halal-kjøtt

Frykter halalsmugling

IRN har vært i kontakt med Nortura for å få til en ny ordning der IRN igjen sertifiserer kjøtt for Norges største kjøttprodusent.

– Vi ville møte Nortura for å gi beskjed om endringene vi har gjort i organisasjonen, og om at vi har endret rutiner siden uroen i 2016, sier Ahmed.

Men Nortura ønsker å fortsette med halalslaktingen selv, uten at en representant fra IRN leser en takknemlighetsbønn for dyret under bedøving.

– Vi må tenke på forbrukerne der ute. Samarbeidet med Nortura fungerte bra. Nå er vi er redde for at manglende sertifisering fører til smugling av potensielt utrygt av halalkjøtt til Norge, sier Ahmed.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion