Nyheter

Islamsk Råd holder kvinne-navn skjult

Vil ikke gå ut med navnene på kvinnene som Islamsk Råd sier ble spurt om å sitte i nyvalgt styre.

Av de 17 personene som valgkomiteen til det nyvalgte IRN-styret var i kontakt med i forkant av valget, skal fem ha vært kvinner. Det skriver rådet selv på sine nettsider.

Men de vil ikke si hvem kvinnene­ er.

– Vi har en praksis om ikke å gå ut med kandidatene som har deltatt i prosessen, da enkelte­ ikke ønsker det, svarer nyvalgt leder Zaeem Shaukat gjennom e-post på spørsmål fra Vårt Land.

Heller ikke valgkomiteen mener det er riktig å gå offentlig ut med navnene. Grunnen er hensynet til konfidensialitet og anonymisering, oppgir Zahra Batool, som var eneste kvinne i valgkomiteen.

LES MER: Ingen kvinner i Islamsk Råds nye styre

12 menn, 9 valgt.

Grunnen til at kvinnene ikke ville stille er at de skal ha vært redde for å stille til valg på grunn av høyt medietrykk og mye kritikk mot Islamsk Råd i offentligheten. Det får Vårt Land høre fra kilder i det muslimske miljøet. Det er også derfor rådet selv ikke vil gå ut med navnene på kvinnene som har blitt spurt.

Kvinnene sa nei til å stille før valgdagen. Derfor sto det heller­ ingen kvinnenavn på listen over nominerte til nytt styre som Islamsk­ Råds medlemmer kunne stemme over.

De tolv mennene som var nominert til styret var Zaeem Shaukat, Abdirahman Diriye­, Mohammad Adnan, Yasir Ahmed­, Nejeeb Ur Rehman Naz Morad Jarodi, Shaheer Ghulam Nabi, Iftikjar Mahmood, Ebrima­ Kah, Jonas Mohammad, Tahir M. Sakaam og Sajjad Thathaal.

Ni av disse tolv ble valgt inn i rådets styre.

Engasjement blir problem for karrieren

Lena Larsen, religionshistoriker og eneste kvinne som noen gang har ledet Islamsk Råd, tror ikke det er mulig å peke på én grunn til den lave kvinneandelen.

Hvorfor tror du kvinnene som ble nominert til IRN-styret er redde for å få navnene sine kjent i offentligheten?

– Jeg vet om flere som engasjerer seg i muslimske miljøer som ikke ønsker at det skal bli kjent i offentligheten, av hensyn til at engasjementet kan bli et problem for dem på arbeidsmarkedet, svarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter