Nyheter

Islamsk Råd fikk ikke delta på møte i samarbeidsråd

Tros- og Livssyns-Norge diskuterte Islamsk Råd Norge uten at organisasjonen fikk anledning til å være med.

Tilliten mellom medlemmene i Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn (STL) og Islamsk Råd Norge (IRN) er på et bunnivå.

– Vår tillit til IRN er tynnslitt, er meldingen fra Human-Etisk Forbunds ene representant i STL, Lars-Petter Helgestad.

Onsdag i forrige uke ble det holdt et møte der alle medlemsorganisasjonene deltok – bortsett fra IRN. Tema for møtet var samarbeidsklimaet mellom IRN og STL.

– Det var helt nødvendig å la de andre organisasjonene få lufte sine synspunkt uten at IRN var til stede. Da slapp man at de følte seg under angrep og hele tiden måtte forsvare seg, sier Helgestad som mener at alle medlemmene langt på vei var enige i virkelighetsbeskrivelsen.

– Nå er det viktig at IRN rydder opp for å gjenopprette tilliten, sier Helgestad.

LES OGSÅ: Holder igjen statsstøtte til Islamsk råd

– Enige om det meste

På møtet, som varte over tre timer, deltok også Egil Lothe i Buddhistforbundet.

– Medlemmene i rådet stiller seg stort sett bak virkelighetsforståelsen som sekretariatet har gjort rede for, både ekstern og internt, sier han.

I forrige uke gikk ledelsen i STL ut i Dagsavisen med skarp kritikk av IRN. Dårlig kommunikasjon og mangel på tillit var hovedpoengene.

– Vi vet ikke lenger hvem ­Islamsk Råd snakker på vegne av. Vi opplever at Islamsk Råd har spilt seg selv ut på sidelinjen, og blitt irrelevante, sa generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Mener generalsekretæren bør gå

– Ikke urimelige krav

Etter oppslaget sendte generalsekretær Mehtab Afsar i IRN en skarp ­e-post som gikk til hele rådet.

«STL skal ivareta medlemmers interesser. Å henge ut IRN og ­deres representanter er på ingen måte å i vareta IRNs interesser. Det er rett og slett et forsøk på å vingeklippe IRN noe vi ikke aksepterer», skriver general­sekretær Mehtab Afsar i e-posten som Vårt Land har fått tilgang på.

– Flertallet mener at det ikke er STLs ledelse som har vært urimelige eller har hengt ut IRN, men at det er ganske rimelige forventninger som ikke er oppfylt fra IRNs side, sier Lothe til Vårt Land.

Han mener at IRN hadde tjent på litt selvinnsikt i stedet for å gå i konfrontasjonsmodus med en gang.

– Når de får så mye reaksjoner fra mange hold, ville det vært et poeng å se om måten de opererer på er hensiktsmessig, sier han.

I neste uke skal hele rådet ­møtes. Da er igjen samarbeidsklimaet på agendaen.

– Det blir veldig interessant å se hvordan det blir, sier Lothe.

Utsatt møte om statsstøtte

I dag skulle egentlig IRN i møte med Kulturdepartementet. På agendaen sto statsstøtten til IRN. I slutten av juni ble det kjent at Kulturdepartementet holder tilbake 650.000 kroner i støtte til paraplyorganisasjonen. Departementet mener at det er tvil om IRNs «virksomhet og rolleutøvelse som brobygger, paraplyorganisasjon og dialogpartner per i dag ivaretas på en slik måte at organisasjonen er satt til å representere politikere, myndigheter og samfunnet ­generelt, oppfatter organisasjonen som tillitvekkende.» Etter anmodning fra IRN, er møtet ­utsatt på ubestemt tid.

Den andre store inntektskilden til IRN er også i fare. De får nemlig betalt 1 krone per kilo kjøtt de halal-sertifiserer for Nortura. Til sammen utgjorde det 2,7 millioner kroner i fjor. Nortura vurderer også å droppe samarbeidet med IRN fordi de ikke er «tjent med et samarbeid med noen som ikke har tillit fra storsamfunnet».

– Vi tar ansvar

IRN har fått fremlagt påstandene fra Lohte og Helgestad. I en e-post svarer generalsekretær Mehtab Afsar at IRN har tatt både eierskap og ansvar i STL ved å være til stede på samtlige møter og aktiviteter i regi av STL.

– Det er vår felles intersse å ha konstruktiv livssynsdialog. Vi har en dialogplattform i STL og 
vi må også ha takhøyde for diskusjoner og uenigheter, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter