Religion

Islamsk Råd brukte ikke midlene

Islamsk Råd fikk i fjor 150.000 kroner fra staten for å bekjempe ekstremisme. Pengene klarte de ikke bruke opp.

«Vi har avholdt et seminar i Bergen og vi har planlagt å avholde resten av aktivitetene i 2016» skrev Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN), i et brev til Kulturdepartementet i januar i år. I brevet ber han om utvidet frist for rapportering av midlene, siden de ikke har rukket å bruke dem.

IRN ble for 2015 tildelt 150.000 kroner fra Kulturdepartementet til prosjektet «Muslimsk handlingsplan mot ekstremisme». Pengene skulle ifølge tildelingen blant annet brukes til å holde dialogmøter rundt om i Norge.

Over 20 arrangementer

Organisasjonen Madina Institute ble også tildelt 150.000 kroner for 2015. Styreleder Mohammad Amer Ali kan fortelle at de i løpet av året har arrangert over 20 arrangementer rettet mot unge muslimer over hele landet.

– Midlene vi fikk strakk ikke til, så vi har brukt av våre egne penger i tillegg, sier Ali.

Han forteller videre at organisasjonen har arrangert kurs og seminarer, samt invitert en rekke ledende muslimske lærde fra hele verden for å holde foredrag og snakke med ungdommer direkte. Styrelederen mener de har fått svært mye ut av pengene de ble tildelt, men skulle gjerne hatt mer. Flere planlagte arrangementer har blitt utsatt på grunn av manglende midler.

LES OGSÅ: Islamsk Råd fra vondt til verre

Enorm interesse

Daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) lyste i oktober 2014 ut midler til dialogarbeid på tros- og livssynsområdet, som en del av regjeringens «Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme». IRN og Madina Institute var de to eneste muslimske organisasjonene som fikk støtte.

– Interessen har vært svært stor. Til sammen kom det inn søknader for 23 millioner kroner, sa Widvey ved utdelingen i desember samme år.

LES OGSÅ: Den nye lederen i Islamsk Råd Norge er mannen som i år 2000 støttet kjønnslemlestelse foran skjult kamera

Ville ha mer

I etterkant kritiserte Mehtab Afsar Kulturdepartementet for å dele ut mer penger til kristne organisasjoner enn til muslimske i kampen mot radikalisering og ekstremisme, og ønsket mer støtte til IRN.

– Andre som får langt mer midler har jo ikke innpass og kompetanse til å jobbe med de miljøene der de ungdommene som er i fare for å bli ekstremister er, sa Afsar.

Frivillig

– Vi er fem-seks unge personer som jobber med dette på frivillig basis - med full jobb eller studier ved siden av. Tenk så mye IRN kunne fått til om de bare prøvde, sier Ali i Madina Institute. De har tidligere samarbeidet med IRN om et arrangement, men Ali omtaler samarbeidet med Mehtab Afsar som «nesten umulig».

Afsar skal dessuten ha blitt irritert over at den lille organisasjonen fikk like mye støtte som paraplyorganisasjonen IRN.

– Det er mye lettere å få tak i en verdenskjent muslimsk lærd, enn å få tak i Afsar, sier Ali og legger til at de senere har samarbeidet godt med 10-12 andre organisasjoner – både religiøse og ikke-religiøse.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Utsatt frist

IRN har fått utsatt frist og skulle avlevere rapport for bruken av midlene sammen med deres ordinære årsrapport for 2015. Dette skulle etter planen gjennomgås på et møte i Kulturdepartementet mandag denne uken. Dette møtet fant aldri sted, siden styret trakk seg to dager før. Kulturdepartementet har nå bedt IRN om en redegjørelse angående styresituasjonen og innkalt til nytt møte.

IRN har de siste årene fått økt statsstøtte. I 2016 får de 1,3 millioner. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa i gårsdagens Vårt Land at hun er bekymret for hva som nå skjer i IRN, og at statsstøtten til organisasjonen eventuelt må revurderes.

Vårt Land har ikke fått kontakt med Mehtab Afsar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion