Nyheter

Islamist hadde ikke egen koran

Forskere har studert tekstmeldinger sendt mellom selverklærte islamister i Tyskland. Konklusjon: Terroristene hadde svært liten kunnskap om islam.

– Ofte manglet de basiskunnskaper om islam. Medlemmene i gruppen var selvlærte lekfolk som plukket informasjon fra internett og delte det med resten av gruppen, sier Rauf Ceylan, en av forfatterne bak en rapport som har sett på radikaliseringsprosessen til en tysk terrorgruppe, til Deutsche Welle.

Etter et terrorangrep våren 2016, fikk forskere ved universitetene i Bielefeld og Osnabrück tilgang på unikt materiale fra en mobiltelefon som politiet konfiskerte fra en av de arresterte. Nylig publiserte de sin analyse av nesten 6.000 chattemeldinger fra appen Whatsapp. Meldingene var sendt mellom de unge mennene i den tolv mann store «terrorcellen».

Ifølge forskerne viser meldingene hvordan gruppen konstruerte sin egen «lego-islam» basert på klipp og lim. Resultatet var en pseudoteologi som sto langt fra mainstream-islam.

Medlemmene i gruppen er anonymisert i rapporten. Den nevner heller ikke hvilket terrorangrep det gjelder. Avisen Deutsche Welle spekulerer på om gruppen sto bak et bombeangrep mot et sikhtempel i Essen. Tre personer, alle tenåringer, ble dømt for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk etter angrepet. De dømte skal ha blitt radikalisert gjennom sosiale medier.

I løpet av den lange meldingsutvekslingen kommer det fram at gruppen var villig til å drepe for sin tro. Samtidig kunne enkelte meldingstråder til tider virke som komiske sketsjer fylt av engelske og arabiske ord og slanguttrykk, skriver Deutsche Welle. På et tidspunkt diskuterte gruppen hvordan de skulle skaffe en koran til ett av medlemmene som ikke hadde egen.

Mange har kriminell bakgrunn

Anne Birgitta Nilsen leder PROF-EKS, en tverrfaglig gruppe ved Høgskolen i Oslo og Akershus som forsker på ekstremisme, forebygging og rehabilitering.

– Dette er ganske typisk, forteller Anne Birgitta Nilsen (bildet), leder for PROF-EKS en tverrfaglig gruppe ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som forsker på ekstremisme, forebygging og rehabilitering.

– Det samme gjelder en del av de norske fremmedkrigerne som har reist til Syria. Hos mange er kunnskapene om islam svært mangelfull. Mange har ikke vært særlig opptatt av religion, sier hun.

Hun viser til at overvekten av Syria-farerne har kriminell bakgrunn.

– De har kanskje litt dårlig samvittighet og et ønske om å gjøre noe bra. IS lover disse en ny start der alt det gamle kan strykes, forklarer hun.

Siden mange mangler kunnskap om islam, kan moskeene være til hjelp for de som sitter på gjerdet, mener Nilsen. Å nå lederne er verre.

– Utfordringen med disse miljøene er at man ikke trenger kunnskap. De kan selv lese og tolke tekstene slik de vil.

– Kunnskap er medisin

Ekstremismeforsker Lars Gule, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har i et intervju med Dagbladet fortalt hvordan hans mangel på kunnskap om ideologi førte til at han selv ble radikalisert. I 1977 ble han arrestert med sprengstoff i sekken på vei til en venstreekstremistisk aksjon i Israel. I etterkant ble universitetet «redningen» for Gule.

– Jo mer jeg lærte om Marx og politisk teori, jo mindre grunn var det til å fokusere på væpnet kamp, sa han i intervjuet.

Gules korte svar på om eksempelet fra Tyskland er representativt for mange av dagens ekstremister, er «ja».

– Mange av de som reiser til Syria har beskjedne og ensidige kunnskaper. Men selvfølgelig er bildet mer sammensatt. Det fines ledere som har godt med ideologisk og teologisk kunnskap, sier han til Vårt Land

– Gi ungdommen en koran

Gule støtter derfor Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajiks utsagn om at man må «gi ungdommene en koran før ekstremistene tar dem».

– Man kan selvsagt lese en koran skjevt, for det er mange voldsvers og voldelige tolkninger innen islam, men det finnes også et åpent og tolerant budskap som de fleste muslimer støtter, sier han.

Mer islamundervisning i skolen, er derfor en god medisin, mener Gule.

– Jo mer faktabasert kunnskap man har om en religion og mangfoldet i den, desto bedre er man immunisert mot ekstreme tolkninger og enkle svar, sier han.

Overtalte syriafarer til å bli

Basim Ghozlan, styreleder i Det islamske forbundet i Norge, er ikke overrasket over funnene fra Tyskland.

– For oss har det ikke vært tvil gjennom mange år at de aller fleste ekstremistene bare er islamske i navnet. De er kriminelle som blir religiøse, men fortsetter sin kriminelle løpebane. De har lite kunnskap og bruker klipp og lim fra Koranen og andre steder for å tilpasse den sin egen agenda, sier han.

– Hvordan kan vi bruke denne innsikten til å motvirke radikaliseringen?

– De som misbruker halvsannheter og tar ting ut av kontekst kan motarbeides med god og dyp kunnskap, sier han.

Han har i mange år drevet islamsk diskusjonsforum og diskuterer regelmessig med personer som har ekstreme holdninger.

– Det er ikke lett å vinne en person tilbake i løpet av en diskusjon. Det er en langvarig prosess, sier han.

Ghozlan minnes en person som han fikk overtalt til å la være å reise til Syria.

– Han oppdaget til slutt at han ikke kjempet for den gode sak. Han er veldig fornøyd nå med at han ikke dro, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter