Nyheter

Iskaldt mellom Høyre og Frp

Frp angrep Høyres parlamentariske leder for åpen sal. Stemplet Stortinget som «godhetens apostler» i flyktningsaken.

Stortingsdebatten om revidert budsjett og flyktningavtalen utviklet seg plutselig til et sjeldent, iskaldt oppgjør mellom regjeringspartiene.

– Dette har jeg liten sans for, sa Høyres Trond Helleland til Frps Christian Tybring-Gjedde.

Opptrinnet var så kaldt og sterkt at tilhørerne ble overrasket. Frp-leder Siv Jensen var ringside og festet blikket mot gulvet.

Frps hovedanklager i flyktningsaken – Tybring-Gjedde – refset Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, for avtalebrudd. Årsak: Den hemmelige samtalen med Ap-leder Jonas Gahr Støre om flyktningforlik.

LES OGSÅ: Frp ville ta imot 7.500 syriske flyktninger

Undergraver

Tybring-Gjedde var «skuffet over Helleland, som inviterte hovedmotstanderen på kaffe» for å «undergrave» regjeringens politikk.

Frp-talsmannen ville ha garanti fra Høyre for at dette ikke gjentok seg. Det irriterte Høyre-toppen. Han sa han bare hadde fulgt Erna Solbergs appell om å jobbe for et bredt forlik.

– At man i ettertid tar avstand fra statsministerens appell, har jeg liten sans for, sa Helleland.

Høyre-toppen sa han heller ville lytte til Siv Jensen i saken. Men selv Jensen svarte tidligere på dagen uklart om hva som teller: Samarbeidsavtalen – eller flyktningforliket.

– Frp driver dobbeltkommunikasjon. Det er veldig spesielt at ett regjeringsparti opplever det uryddig når parlamentarisk leder i Høyre bare følger ordre fra regjeringens sjef. Dette er ikke bærekraftig for et regjeringsparti, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: Solberg forsvarer Syria-avtalen

Frps ørepropper

På gaten før stortingsdebatten varmet Frp-medlemmer med å gi forbipasserende et lite sett med ørepropper, med påtrykket tekst: «Ikke hør på Støre, bruk ditt eget øre». En av utdelerne var Tybring-Gjeddes ektefelle.

Tybring-Gjedde var den som offisielt fremmet og talte for Frps eget forslag om folkeavstemning om flyktninger. Han fremsto som partiets offisielle røst i saken.

I debatten ironiserte han over Støres talegaver om flyktninghjelp. Det fikk Støre til tørt å replisere at Tybring-Gjedde nok ikke hadde brukt øreproppene selv.

– Herr president. Og kjære godhetens apostler, innledet Frp-talsmannen eget innlegg.

Da var også Erna Solberg på plass og hørte Frp harselere over flyktningavtalen og et bondefanget stortingsflertall som viser «moralsk indignasjon» over «hjerteløse egoister».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter