Verden

IS på defensiven, men langt fra slått

Den såkalte islamske staten (IS) lider militære nederlag på flere fronter, både i Irak, Syria og Libya. Det er likevel altfor tidlig å si at den ekstreme islamistbevegelsen står for fall.

Bilde 1 av 3

Det er nå drøye to år siden IS sommeren 2014 erklærte at de hadde etablert sitt kalifat, som da dekket store områder i Irak og Syria. I løpet av 2015 er de «røde» IS-kontrollerte områdene blitt redusert med minst en firedel.

Nå ventes det at også storbyen Mosul står for fall for IS. Iraks nest største by ble erobret av IS-styrker i juni 2014, med det resultat at halvparten av den opprinnelige befolkningen på 2,4 millioner ble drevet på flukt. Verst rammet ble de kristne og sunni­muslimske minoritetene.

Vil ta tid

– Både kurdiske og andre styrker nærmer seg nå Mosul, men det går sakte og det kommer til å ta lang tid før det er et godt håp om at den viktige byen er frigjort fra IS, sier professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.

Han peker på at flere konkurrerende grupperinger posisjonerer seg med sikte på å få «førsteretten» til å ta Mosul; både den irakske hæren, kurdiske peshmergastyrker og sjiamilitser.

– Selv om de har en felles ­fiende i IS, klarer de ikke å bli enige, og denne rivaliseringen taler til IS sin fordel. Motsetningene vil ventelig forsterke seg når IS eventuelt er drevet ut, slik det skjedde etter den arabiske våren da enkelte diktatorer ble fjernet, med påfølgende hard kamp om maktposisjonene, påpeker Vikør.

Ifølge kurderne selv tar de nå områder i Ninive-provinsen i Irak som vil forbli en del av ­deres autonome region etter at de har lyktes i å drive vekk IS.

– Våre styrker vil forbli i alle områdene som er frigjort av peshmerga-styrkene, sier kurdernes president Massoud Barzani.

LES OGSÅ: Kristne flyktninger vender hjem til ingenting

Mister oljefelt

IS har også mistet oljefelt og opplever kraftig svekkede inntekter fra tidligere omfattende oljesmugling. De har ifølge ulike kilder kuttet i lønninger, økt skattene og skrudd opp bøtenivåene for brudd på religiøse regler, og det rapporteres om desertering fra styrkene.

Frykten er at det ekstreme ­islamiststyret til IS kan bli erstattet av et bare marginalt bedre kaos etterpå. Den pensjonerte amerikanske generalen David Petraeus er blant de som er bekymret for hva som vil skje etter at IS er jaget ut av Mosul. Han ledet koalisjonsstyrkene i Irak fra 2007 til 2008 og i Afghanistan fra 2010 til 2011, og var CIA-direktør fra 2011 til 2012.

– Det er ikke noe spørsmål om hvorvidt IS vil bli beseiret i Mosul. Det virkelige spørsmålet er hva som skjer etterpå. Kan bestrebelsene på et post-IS-styre løse den kranglingen som sannsynligvis vil oppstå om en rekke saker, slik at man kan skape varig stabilitet i en av Iraks mest sammensatte og utfordrende provinser? Mislykkes dette, kan det føre til IS versjon 3.0, advarer Petraeus i et innlegg i The Washington Post.

IS er fleksible

Knut S. Vikør sier at IS er en fleksibel organisasjon med mange «filialer» som støtter dem utenom kalifatet. De har evne til å endre sine strategier, blant annet med flere­ terror­angrep mot utenlandske mål, hvis de mister kontroll over så mye landområder at det selverklærte kalifatet faller fra hverandre. Men selv om organisasjonen ikke kollapser, vil den bli kraftig svekket.

– Kalifatet har gitt IS mulighet til å bygge en slags fungerende stat som beskytter innbyggerne, krever inn skatter og gir sine ­ideologiske tilhengere mulighet til å følge Guds regler slik IS tolker dem, med forbud mot alkohol, røyking og lignende. Opprettelsen av kalifatet har klart bidratt til rekrutteringen, sier Vikør.

Han mener at det i Irak blir avgjørende at myndighetene blir kvitt sitt sjia-sekteriske preg, slik at alle grupper føler seg representert og ikke fristes til å holde seg med egne militser.

LES OGSÅ: Religiøs ekstremisme er nå blant kunstens mest brennbare stoff

For tidlig

Også amerikanske sikkerhetseksperter mener det er for tidlig å feire IS sitt sammenbrudd.

– Selv om IS ikke umiddelbart vil komme seg etter at deres styre er nedkjempet, så vil de i mange år framover holde seg oppe gjennom spektakulære angrep utenlands, og som følge av sin tidligere suksess med statsbygging, skriver forsker William McCants ved Brookings Institution, som påpeker at IS er de eneste som har klart å reetablere et kalifat i sitt historiske kjerneområde ­siden det ottomanske rikets fall.

I sommer skrev IS i sitt nyhetsbrev at selv om de skulle miste hele sitt område, så kan de gå tilbake til slik det var «i starten», da gruppen var «i ørkenen uten byer og uten territorium».

LES OGSÅ: Vi er reddere enn noen gang – og tryggere enn noen gang

Hoder og hjerter

Ifølge forsker Truls Halleberg Tønnessen ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er det nå viktig å ta lærdom av hvordan forgjengeren til IS – Den islamske staten i Irak (ISI) – ble nesten knekket mellom 2008 og 2011. Den gang lyktes USA med å tilby sikkerhet og dermed vinne støtte fra sunni­grupperinger i Irak, noe som effektivt begrenset rekrutteringen til ISI.

Indoktrinering

I en artikkel i West Point-tidsskriftet CTC Sentinel, skriver Tønnessen at det nå finnes en reell mulighet til å overbevise sunniarabere som støtter eller lever i IS-kontrollerte områder, om at de er best tjent med å vende seg mot et IS som streber etter maktmonopol.

Samtidig påpeker Tønnesen at det er avgjørende å løse grunnleggende problemer med manglende framtidsutsikter for en ung generasjon irakiske sunnier som er oppvokst med krig, håpløshet og indoktrinering fra IS.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden