Nyheter

– IS har drept 400 sivile i Palmyra

Ekstremistgruppa IS skal ha drept 400 sivile i Palmyra, de aller fleste kvinner og barn.

En statlig syrisk TV-stasjon siterer kilder inne i byen, som også er kjent under sitt arabiske navn Tadmur. Opplysningen er ikke bekreftet fra andre kilder.

Syriske aktivister melder samtidig via sosiale medier at hundrevis av lik ligger i gatene i byen som opprørere fra Den islamske staten (IS) tok kontroll over onsdag denne uken. Mange av de døde skal ha vært tilhengere av regimet til president Bashar al-Assad.

Lørdag ble ekstremistgruppas svarte flagg også heist fra festningen i oldtidsbyen Palmyra, som ligger få kilometer fra nåtidens by.

LES OGSÅ: Med perler som våpen mot IS

Enorme lidelser

Sivilbefolkningen i Syria utsettes for enorme lidelser som følge av IS-offensiven de siste dagene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

FN har fått meldinger om at det syriske regimet hindret sivile i å flykte før IS tok kontroll over Palmyra, ifølge BBC. Mange syrere er nå fanget som følge av kampene ved byen.

– Det finnes ikke vann, det er ingen elektrisitet, ingen beskyttelse, og mange har ikke mulighet til å flytte på seg. Men vi vet at tusenvis har flyktet til omkringliggende byer, 40-70 kilometer unna, før IS inntok Palmyra, sa Firas al-Khateeb ved UNHCR til nyhetsbyrået TT fredag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gjenerobret sykehus

Syrisk TV melder søndag også at syriske regjeringsstyrker har drept over 300 opprørere for å befri et sykehus i byen Jisr al-Shughour nordvest i landet.

Opprørere fra blant annet den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten erobret sykehuset fredag.

Sykehuset var fram til da under kontroll av den syriske regjeringshæren, og 150 sivile, syriske regjeringssoldater og byråkrater befant seg der.

Kontrollerer halve Syria

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) kontrollerer nå mer enn 50 prosent av syrisk territorium etter å ha inntatt oldtidsbyen Palmyra, ifølge en eksilgruppe.

De ytterliggående islamistene, som kontrollerer store landområder øst og nord i Syria, har tatt kontroll over hele byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– IS-opprørere har inntatt alle deler av Tadmur, inkludert byens arkeologiske områder, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman, som bruker det arabiske navnet på Palmyra.

Ifølge SOHR kontrollerer IS nå over halvparten av Syrias territorium, men det er i hovedsak snakk om tynt befolkede områder. Syrias store byer, inkludert hovedstaden Damaskus, ligger vest i landet mot grensen til Libanon og kysten. Den syriske hæren har prioritert disse områdene.

UNESCO frykter ødeleggelse

IS har tidligere ødelagt eldgamle kulturminner i Irak, og det er frykt for at de også skal gå løs på de eldgamle romerske kulturminnene i Palmyra.

Byen står på UNESCOs verdensarvliste og inneholder mange godt bevarte tempelruiner fra romertiden og også et antikt amfiteater.

– Palmyra er et ekstraordinært sted i ørkenen, og en ødeleggelse vil ikke bare være en krigsforbrytelse, men et enormt tap for menneskeheten, sier UNESCO-sjef Irina Bokova.

Onsdag opplyste sjefen for Syrias fortidsminner at hundrevis av antikke statuer har blitt flyttet fra oldtidsbyen til et sikkert sted.

Harde kamper

Ekstremistgruppen tok full kontroll over Palmyra etter å ha tatt den militære flyplassen, etterretningshovedkvarteret og et fengsel fra de syriske hærstyrkene sent onsdag kveld.

Palmyra er den første store byen IS har tatt direkte fra syriske regjeringsstyrker. Det skjer bare dager etter at gruppen tok kontroll over en provinshovedstad i nabolandet Irak.

IS' framgang legger ikke bare press på lederne i Damaskus og Bagdad, men sår også tvil om den amerikanske strategien som går ut på å presse ekstremistgruppen tilbake med luftangrep.

Mer enn 100 syriske soldater ble drept i kampene i og rundt Palmyra onsdag og natt til torsdag. IS melder selv på Twitter at hæren har etterlatt et stort antall døde i byen.

Minst 462 mennesker er drept, deriblant 71 sivile, siden IS startet offensiven mot byen 13. mai.

Tok viktig grenseovergang

IS har også tatt kontroll over irakisk side av en viktig grenseovergang mellom Syria og Irak, opplyser irakiske politikilder søndag.

– Daesh tok i morgentimene i dag kontroll over grenseposten Al-Walid på grensen mellom Irak og Syria etter at den irakiske hæren og irakisk grensepoliti trakk seg tilbake, sier en irakisk polititjenestemann. Daesh er et annet navn som brukes om IS.

IS-opprørere tok tidligere denne uken kontroll over den syriske siden av grenseovergangen i Anbar-provinsen, som syrerne kaller Al-Tanaf. Det gjorde de irakiske soldatene som voktet grensen, svært utsatte og sårbare.

Mot Jordan

Den irakiske polititjenestemannen sier de irakiske sikkerhetsstyrkene er midlertidig trukket tilbake og sendt til grenseovergangen Trebil mellom Irak og Jordan.

I fjor tok IS-opprørere kontroll over en annen grenseovergang mellom Irak og Syria, i Al-Qaim. En tredje grenseovergang mellom de to landene ligger lenger nord og kontrolleres av kurdiske styrker.

Sjefen for Anbars grensekommisjon, Suad Jassem, bekrefter at irakiske styrker har trukket seg tilbake fra grensen.

– De hadde ingen militær støtte og de var ikke mange nok til å klare å beskytte grenseovergangen, sier hun.

– Daesh kontrollerer nå begge sier av grenseovergangen, legger Jassem til.

(@NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter