Nyheter

IRN mister 
halv million i støtte

Kulturdepartementet trekker tilbake nesten en halv million kroner i ekstrastøtte til Islamsk Råd.

Islamsk Råd Norge (IRN) får utbetalt det halvårlige driftstilskuddet på 166.000 kroner, men mister de 484.000 kronene de var lovet i ekstra støtte fra Kulturdepartementet. Tilskuddet ble i utgangspunktet bevilget for å «styrke IRNs sekretariat for å bedre kunne imøtekomme de oppgavene organisasjonen skal ivareta».

Departementet begrunner avgjørelsen med at det så langt i 2016 verken er ansatt noen eller utlyst en ny stilling i sekretariatet, slik IRN ønsket.

– Jeg vet ikke hvorfor dette ikke har blitt gjort, sier en skuffet Kebba Secka, som leder det midlertidige styret i organisasjonen.

Han forteller at det er laget et utkast til utlysning av ny stilling, men at prosessen ikke har kommet lengre.

LES OGSÅ: Ønsker å ansette flere

Holdt tilbake

Etter at hele styret i IRN trakk seg i juni i år, har kulturminister Linda Hofstad Helleland holdt tilbake statsstøtten til organisasjonen i påvente av en redegjørelse og orientering av forholdene internt i IRN. Støtten skulle vært utbetalt 1. juli i år. Redegjørelsen kom i forrige uke da IRNs ledelse var på møte i Kulturdepartementet. Som resultat utbetales driftsstøtten.

LES OGSÅ: - Bør stille strengere krav til trossamfunn som får penger

Forventninger

I en pressemelding fra Kulturdepartementet er kulturministeren derimot svært tydelig på hva som forventes i tiden som kommer, om rådet ønsker å beholde denne støtten.

– Det er en forutsetning at IRN ivaretar sine oppgaver som paraplyorganisasjon for muslimer, at rådet kan fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet. Likedan er det en forutsetning at IRN ivaretar sine oppgaver som brobygger og dialogpartner for andre tros- og livssynsamfunn. Jeg forutsetter at dette kommer på plass i løpet av høsten, skriver Helleland.

Secka, mener du IRN oppfyller disse kravene i dag?

Ja, jeg mener vi utfører disse oppgavene, men vi kan alltid bli bedre.

– Er IRN samlende for muslimer?

Jeg mener IRN fortsatt er samlende, ja. Men det er noen som er uenige.

LES OGSÅ: Nordiske kirker i Norge må ringe 36.000 og spørre om de vil være medlem

Viktig for dialogen

Helleland vektlegger at IRN har en viktig posisjon å fylle i Norge.

– For regjeringen er det et mål å bidra til dialog og samarbeid mellom tros- og livssynssamfunnene i Norge. Et velfungerende og samlende Islamsk Råd er viktig for dialogarbeidet i Norge, sier hun.

Kebba Secka sier situasjonen nå må diskuteres innad i IRN, og er klar på at prioriteringer må gjøres i tiden framover.

– Hva tenker du bør prioriteres?

Vi må styrke kontakten med medlemmene. De må vite hva vi gjør, og vi må vite hva de gjør. For det er jo medlemmene som er Islamsk Råd.

LES OGSÅ: Jødisk-muslimsk samaarbeid har stanset opp under Afsar

Snart valg

Uroen i IRN skyldes personalsaken mot generalsekretær Mehtab Afsar. Etter det Vårt Land erfarer er fortsatt en rekke av medlemsorganisasjonene misfornøyd med hvordan saken har blitt behandlet. I sommer truet flere av de største moskeene med å melde seg ut av paraplyorganisasjonen om ikke et nytt styre kom på plass umiddelbart, og flere mente IRN var utsatt for noe som minnet om et kupp. Da ekstraordinært rådsmøte ble avholdt 27. august møtte ikke engang halvparten av medlemmene opp.

Nå er det klart at nytt styre skal velges 15. oktober, og en valgkomité er i gang med å finne egnede kandidater.

I mellomtiden fortsetter arbeidsutvalget, som også fungerer som midlertidig styre, å undersøke personalsaken mot Methab Afsar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter