Nyheter

IRN: Er jobben haram, er sosialen det også

Diskrimineringsnemnda mente at en Nav-ansatts kommentar i håndhilsesaken var diskriminerende. Men et hefte fra Islamsk råd Norge sier nesten det samme.

«Nav har nytte av Koranen,» skrev Aftenpostens kommentator Ingunn Økland i går. Hun mener nemlig at Nav var i sin fulle rett til å tilbakeholde sosialhjelp fra mannen som nektet å håndhilse på kolleger ved Ekeberg skole, og dermed mistet jobben. Nav ble dømt for diskriminering i Diskrimineringsnemnda, mens de mente at skolen ikke hadde opptrådt diskriminerende.

LES OGSÅ: Lov å si opp den som nekter å håndhilse

Konsekvens i tankegangen

Økland reagerer særlig på at Nav ble dømt for en kommentar fra en saksbehandler til mannen. Saksbehandleren påsto at sosialhjelp heller ikke var et alternativ for ham som troende muslim, ettersom den stammer fra «skattepenger, fra Vinmonopolet, fra grisebønder, fra butikker som selger alkohol». Diskrimineringsnemnda skriver i sitt vedtak at kommentaren var fordomsfull og direkte diskriminerende, men Økland peker på at Islamsk Råd Norge (IRN) kom med en tilsvarende kommentar i et hefte om arbeid og islam.

«Tenk over: at sosialhjelp kommer fra skatt. Skatten kommer fra alle steder i samfunnet, også diskoteker, Vinmonopolet, hoteller, osv. Hvis man ikke ønsker å jobbe på steder det er både halal og haramprodukter så kan man, ut i fra samme tankegang, heller ikke motta sosialhjelp.»

Slik står det skrevet i kursheftet «Inkludering gjennom arbeid», som ble utarbeidet av Islamsk Råd Norge (IRN) og Velferds- og helseetaten i Oslo kommune, på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i 2009.

LES OGSÅ: Nektet å håndhilse

Tilbakeslag for arbeidssatsing

Derfor mener Økland at Diskrimineringsnemnda direkte motarbeider en strategi som religiøse ledere har gått god for. «Nav har altså alliert seg med religiøse autoriteter for å motivere særlig kvinner til å søke jobb på det sekulære arbeidsmarkedet. Satsingen kan få et tilbakeslag med den nye uttalelsen fra Diskrimineringsnemnda,» skriver hun, og påpeker at integreringen kan bli svekket dersom det åpnes for arbeidsvegring av religiøse grunner.

Et av de mange sitatene i heftet er «Gud elsker den personen som strever for å få inntekt og med den blir uavhengig av andre,» som skal stamme fra profeten Muhammed. I innledningen skrives det også at «å jobbe er, ifølge islam, en av de største og mest grunnleggende delene av livet».

LES OGSÅ: Diskrimineringsombudet: Ikke et generelt håndhilsevedtak

Kan få unntak fra regelverket

I mange kommuner avholder Nav kurs basert på heftet. I Asker kommune bidro til å redusere sosialhjelpsutgiftene med sju millioner kroner fra 2015 til 2016. Kurset skal særlig ha rettet seg inn mot å få kvinner i arbeid. I den forbindelse skriver heftet at «Islam gir kvinnen like rettigheter til å inngå avtaler, drive virksomhet, ha egen inntekt og ha selvstendig eiendom. Hennes liv, hennes eiendeler, hennes ære, er like hellig som mannens.»

Heftet tar dessuten opp en rekke praktiske problemstillinger i arbeidslivet. Et gjentagende problem for muslimer, som også bidro til at lærervikaren ved Ekeberg skole mistet jobben, er håndteringen av produkter som er haram innen islam – som svinekjøtt og alkohol. Heftet fastslår at det er svært vanskelig å unngå slike produkter i en norsk dagligvarebutikk, men at ettersom yrket i seg selv er halal, vil det være mulig for en muslim å få rukhsa – et unntak fra det islamske regelverket.

LES OGSÅ: Ber Nav ansette folk som ikke diskriminerer

Er berøring bare sex?

I tillegg inneholder heftet to intervjuer med muslimske sykepleiere som forteller at de ber ikke-muslimer gjøre oppgaver som å servere alkohol til pasienter eller behandle pasienter av det motsatte kjønn hvis det er nødvendig. Når det gjelder selve problematikken rundt håndhilsing, forteller heftet ganske enkelt at det er et omstridt tema innen islam, og at noen mener forbudet mot å berøre motsatt kjønn utenfor nær familie kun gjelder sex utenfor ekteskapet.

Mer fra: Nyheter