Nyheter

– Inviterer spekulative predikanter på stevner

Kristne sommerstevner kritiseres for å invitere predikanter som forkynner helbredelse og dødeoppvekkelse. – I Norge er det økt interesse og behov for helbredelse, svarer Asbjørn Simonnes i Oase-bevegelsen.

Predikantene Daniel Kolenda og Roy Godwin kommer til kristne stevner i Norge denne sommeren for å snakke om helbredelse. Mens Kolenda hevder å ha vekt opp en gutt fra de døde, driver Godwin et retreatsenter i Wales der bønn for syke står i fokus.

– Disse stevnene inviterer karismatiske, spekulative predikanter for å skape oppmerksomhet rundt sine arrangementer, sier tidligere leder i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell.

Massesuggesjon

I et leserinnlegg i Vårt Land sist uke oppfordret Fragell Den norske kirke til å ta et oppgjør med mirakel-forkynnelsen, som han mener lurer mennesker til tro under falske forutsetninger.

– Noen vil si at troen på mirakler og helbredelser er en del av den kristne tro?

– Religiøs tro bygger nødvendigvis på en del ting som ikke er dokumenterbare. Men disse predikantene forkynner gjennom massesuggesjon, og driver med helbredelse i eksperimentform. Da har det gått for langt, sier Fragell.

LES OGSÅ: Oase-taler: Har bedt for døde som er blitt levende

Oppvekt fra de døde

Mest skeptisk er Fragell til Daniel Kalenda, som er invitert til Troens bevis i Sarons Dal i juli.

I flere YouTube-videoer forteller Kalenda om hvordan han vekket opp en treåring fra de døde på et teltmøte i Nigeria i 2009. Han er leder av organisasjonen Christ for all Nations, som oppgir å ha omvendt 78 millioner mennesker på det afrikanske kontinentet siden oppstarten i 1974.

– I Afrika, men også i Asia og i Latin-Amerika, tar man ofte Bibelen mer bokstavelig enn i Vesten. Åndsutdrivelser og helbredelse er vanlig både i de historiske kirkene, inkludert de lutherske – og i karismatiske menigheter. Men dødeoppvekkelse er nokså ukjent, og påstander om dette kommer fra mer ytterliggående bevegelser, forteller professor emeritus ved Menighetsfakultetet, Tormod Engelsviken, som har forsket på misjon og helbredelse i kirken i Sør.

– I de fleste kulturene tror man både på en åndelig verden og en fysisk verden og at den åndelige verden kan påvirke den fysiske. Verdensbildet til mange kristne i Sør samsvarer mer med den bibelske virkelighetsforståelsen enn den vestlige gjør, sier han.

Varsomhet

Engelsviken mener likevel at man bør være varsom med å overføre forkynnelse og praksis direkte fra andre kulturelle og religiøse sammenhenger til Norge.

– Det som kan være uproblematisk og naturlig i eksempelvis en afrikansk kontekst, kan i verste fall bli misforstått og misbrukt i en norsk kontekst. Samtidig har menigheter i Vesten mye å lære av kirken i Sør. Men dette må tilpasses sammenhengen man er i, sier han.

Leder i Troens bevis, Rune Edvardsen, ønsket ikke å kommentere saken til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Jeg er bare et redskap for Gud, sier predikant Surpresa Sithole

Økt behov

Fragell er også kritisk til Roy Godwin, som skal være hovedtaler på Oase-bevegelsens stevne i Fredrikstad. «Han har en mer stillferdig form enn mange av sine karismatiske kolleger, men både demonstrasjoner og beretninger om mirakuløse hendelser anvendes som udiskutable fakta», skriver han i sitt leserinnlegg.

Godwin leder et helbredelse og retreatsenter i Wales, der han mener det skjer tegn, under og helbredelser. Leder av Oase-bevegelsen, Asbjørn Simonnes, forteller at de først og fremst har invitert Godwin fordi hans tjeneste følges av et Gudsnærvær og som i mange tilfeller fører til at helbredelser skjer.

– Vi opplever at flere og flere søker helbredelse og forbønn i Norge i dag, sier han.

Simonnes forteller at Oase er bevisste på de problemene helbredelsesforkynnelse kan føre med seg.

– Det er mange sjelesørgeriske hensyn å ta ved helbredelse. I Oase er vi bevisste på at vi ikke har fokus på den sykes tro, men ber om at Gudsrikes krefter kan føre til helbredelse. Det er Guds som helbreder, ikke mennesker, sier Simonnes.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter