Nyheter

Inviterer Solberg
 til Kirkemøtet

Den norske kirke vil markere at den er blitt selvstendiggjort fra staten med Kirkemøte-besøk av statsminister Erna Solberg.

Invitasjonen ble overbrakt da toppledelsen i Den norske kirke i går hadde møte med statsministeren.

– I januar 2017 holdes det første Kirkemøtet etter virksomhetsoverdragelsen. Dette er på en måte en avhending fra ­staten til kirken. Derfor inviterer vi statsministeren til Trondheim og Nidarosdomen søndag 29. januar, sier Kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum, til Vårt Land.

Den første

Dersom Solberg takker ja til invitasjonen, vil det være første gang en stats­minister er til stede i Den norske­ kirkes valgte topporgan.

Kirkerådet vil også invitere representanter fra Kongehuset og Stortinget til det historiske kirkemøtet 2017, der det også skal markeres at det er 500 år siden reformasjonen.

Den norske kirke har annethvert år kontaktmøte med statsministeren. På møtet i går deltok Kristin Gunleiksrud Raaum, kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen, avdelingsdirektør Jan Rune Fagermoen og kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig.

Statsministeren satte av én time til kirkelederne, i forkant av at hun skulle møte den amerikanske utenriksministeren.

Oppdatert statsminister

– Vi hadde en konstruktiv og god samtale. Statsministeren er godt oppdatert om det som skjer i kirken og på det brede tros- og livssynsfeltet, sier Gunleiksrud Raaum etter møtet.

– Hva var dere mest opptatt av å formidle til statsministeren?

– At Den norske kirke er en aktuell, synlig, relevant og oppe­gående samfunnsinstitusjon, og det desidert største trossamfunnet med 3,9 millioner medlemmer. Vi jobber ­offensivt både som trossamfunn og ut fra vårt samfunnsansvar. Vi pekte også på at virksomhetsoverdragelsen når Den norske kirke 1. januar 2017 blir eget rettssubjekt, innebærer behov for en stabil økonomi og omstillingsmidler.

500 millioner

Kirkedelegasjonen fortalte statsminister Solberg at de mener Den norske kirke har behov for omstillingsmidler på minst 500 millioner kroner.

– Fikk dere løfter om penger?

– Det kom ingen lekkasjer fra statsbudsjettet, men det hadde vi heller ikke ventet. Jeg hadde et bestemt innrykk av at statsministeren forsto oss. Men hun understreket at økonomien nå er krevende for alle, svarer Kristin Gunleiksrud Raaum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter