– Sylvi Listhaug gir en beskrivelse av kirkens rolle som vi ikke kjenner oss igjen i. Hun har kommet med krass kritikk, men også utfordringer som kirken er opptatt av å besvare på en ordentlig måte, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder av Kirkerådet.

Fredag forrige uke inviterte derfor Kirkerådet Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) til et åpent frokostmøte for å snakke om kirkens plass i menneskers liv og hverdag. Da Vårt Land snakket med Raaum fredag morgen hadde Listhaug ennå ikke svart.

LES MER: Slik lyder Listhaugs godord om biskoper

Kritiserer kirken

Invitasjonen kommer i anledning Listhaugs ferske bok Der andre tier. Forrige uke skrev Vårt Land at Listhaug retter krass kritikk mot Den norske kirke i boken. Blant annet skriver Listhaug at «ledende biskoper og prester lar kirken vår råtne på rot ved å gjøre den til en arena for politikk i stedet for å forkynne kristen tro».

Også biskopene får gjennomgå i boken: «Hvor mange flyktninger er nok for Den norske kirke? Hvorfor kan ikke biskopene kutte i de rause bevilgningene til kirken for å finansiere hjelpen til flere forfulgte medmennesker eller ta imot flere flyktninger?»

LES MER: Sjefsbiskopen tilbakeviser Listhaugs kirkekritikk

«Ålreit samtale»

Rauum kjenner seg ikke igjen i påstanden om at kirken er mer opptatt av å snakke om politikk enn Jesus, men mener at påstandene er et godt utgangspunkt for en «ålreit» samtale om kirken og kirkens rolle i det norske samfunnet.

– Når hun setter av så mye plass til kirken og kommer med så tydelig kritikk som hun gjør, tenker vi at dette må vi ta på alvor, sier hun.

LES MER: Her er Listhaugs nye spark til KrF og kirke

Positiv

I boken er Listhaug åpen om at selv om hun aldri var aktivt i et kristent ungdomsmiljø, er troen noe hun har hatt med seg hele tiden. Denne tradisjonen har hun videreført til sine barn, og hun ber ifølge henne selv «hver kveld den samme aftenbønnen» hun lærte som barn.

Fredag ettermiddag svarer Listhaug følgende til Vårt Land:

– Jeg kommer selvsagt til å svare positivt på dette møtet, og vil finne tid så fort det lar seg gjøre.