Nyheter

Investeringsavtalen kan ramme fattige land

Også u-land vil lide under regjeringens forslag om å la selskaper saksøke stater, mener kritikere.

Torsdag skrev Vårt Land om hvordan regjeringens forslag om at utenlandske selskaper skal kunne saksøke Norge, kan koste oss dyrt og bremse ny politikk. Men kritikere i opposisjon og organisasjonsliv bekymrer seg minst like mye for konsekvensene for u-land.

– Norge har gjennom mange tiår gjort vedtak for å beskytte norsk næringsliv. Også u-land må få lov til å bygge opp økonomien sin på denne måten, uten at norske investorer skal saksøke dem, sier Sps Liv Signe Navarsete, en av avtalens mest markante kritikere.

Også MDG og SV har kommet med lignende argumentasjon.

LES MER: – Få vinner fram i rettssalen, sier Mæland

Truer u-land

Avtalene er ment å beskytte norske penger fra å gå tapt i for eksempel korrupsjon eller brått skiftende ­regelverk. Men den beskyttelsen truer demokrati og næringsutvikling i utviklingsland, mener Navarsete. Hun viser til at norske bedrifter, som Yara, opererer i land med langt svakere rettssystem enn Norge.

Heidi Lundestad i Latin-Amerika-gruppene, er også bekymret for konsekvensene for u-land, spesielt for muligheten til å gjøre nye, demokratiske vedtak. Innstramminger av tidligere liberal politikk kan bli så dyrt at det nærmest umuliggjøres, mener hun. Hun bruker Argentina som eksempel, som i mai i år ble dømt til å betale franske Suez over tre milliarder kroner, for å ha nasjonalisert vannforsyningen­ i ­Buenos Aires, opprinnelig privatisert på 90-tallet.

LES MER: Politikerne frykter folkemakt går tapt

Vil gi utvikling

Nærings­livets Hovedorganisasjon (NHO) ser derimot regjeringens forslag som et godt utviklingstiltak.

– Det mange av disse landene ønsker er mer handel og investeringer. Det kan norske bedrifter være med å gi dem, sier avdelingsdirektør for internasjonale forhold, Tore Myhre.

Myhre sier regjeringens forslag i stor grad ivaretar NHOs ønsker til avtale, blant annet muligheten til å gå via en internasjonal tviste­rettsdomstol. Det er gunstig­, siden mange u-land har et lite fungerende rettssystem, mener Myhre.

Norge har bygd opp blant annet oljeindustri gjennom å kunne beskytte seg fra utenlandske interesser. Bør ikke u-land få sikre seg på samme vis?

– Jo, og det er ikke noe i veien for at man beskytter seg, gjennom nasjonale regler for investeringer. Men det som er viktig er at reglene gir forutsigbarhet for næringslivet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ønskeland

Ifølge jussprofessor Ole Kristian Fauchald vil konsekvensen av avtalene avhenge av hvilke land de inngås med. Det har ennå ikke regjeringen spesifisert, men Myhre oppgir at både store land som Kina, India og Brasil, samt ­Angola, ­Nigeria, Det østafrikanske fellesskap, Malaysia, Vietnam og Thailand står på ønskelisten.

– Nå vil ikke alle disse landene være mulig å inngå avtale med rent politisk, men dette er viktige markeder der vi ser stort vekstpotensial og interesse for investeringer blant norske selskaper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter