Nyheter

Internatskolene kan slippe økonomisk baksmell

Regjeringen vil gjøre det mulig for friskoler å kreve momskompensasjon for internatdrift. Forslaget skal legges frem i statsbudsjettet for 2017. Dermed ser fremtiden til mange kristne friskoler lysere ut.

– Dette er positivt. Vi er glade for at det her ligger en anerkjennelse i å inkludere internatene i momsfritakene, sier Jan Erik Sundby, generalsekretær for Kristne Friskolers Forbund (KFF).

Han var en av dem som hadde et håp om en politisk løsning på skattemyndighetenes momskrav til internatskolene.

I dag ble revidert nasjonalbudsjett lagt frem. Der varselet regjeringen at de vil gjøre det mulig for privatskoler å kreve momskompensasjon for drift og investeringer knyttet til internat. I budsjettet står det:

«Regjeringen ønsker å utvide kompensasjonsordningen til også å omfatte privatskolers anskaffelser til oppføring og drift av internatdelen i de tilfeller hvor bo- og undervisningstilbudet fremstår som koordinert og samlet, det vil si som et nødvendig hele. Regjeringen har igangsatt et arbeid med dette og vil fremme et forslag om en slik utvidelse i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.»

LES MER: Internatskoler frykter konkurs etter pengekrav

Økonomisk smell

I Norge betaler ikke det offentlig moms. For å unngå konkurransevridning får derfor blant annet friskoler tilbakebetalt moms for tjenester som det offentlige er «pålagt å utføre ved lov».

I desember 2015 bestemte skattemyndighetene at internatdrift ikke lenger skulle regnes som en slik tjeneste, selv om den tidligere har hatt status som det fordi den huser elever ved skolene.

Skattemyndighetenes tolkning har tilbakevirkende kraft, noe som innebærer en stor, økonomisk baksmell for mange internatskoler. Enkelte skoler har fått varsel om at det vil etterberegnes momsavgift for de siste ti årene.

– Det vi fortsatt sitter igjen med spørsmål om er den tilbakevirkende kraften som kravene fra skattekontraktene har. Mange av de regningene er svært økonomisk utfordrende for oss. Her legges det opp til en politikk som aksepterer måten regelverket for momskompensasjonen er blitt tolket på, og da synes jeg det er rimelig å anta at skattekontorenes tilbakevirkende krav annulleres. Dette er noe vi vil spille inn for finanskomitéen når vi møter dem på fredag, sier Sundby.

LES MER: Ingen momsfritak for internatdrift

Håpet på politisk løsning

Kristelig folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, var en av politikerne som har talt friskolenes sak. I et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen i desember 2015 ville han vite om hun kom til å engasjere seg slik at skolene fortsatt kunne få tilbakebetalt momsen for internatdrift.

– Det at man slipper å betale moms for internatet har vært en del av det samlede tilskuddet. Det gjør det vanskelig å drive internat hvis den retten faller bort, sa han til Vårt Land den gang.

I dag er Syversen glad for regjeringens varslede endringer.

– Vi hilser denne utvidelsen av kompensasjonsordningen velkommen. Vi har hele tiden sagt at denne saken ville få en politisk løsning i revidert nasjonalbudsjett. Så varsels det jo at den endelige løsningen først komme i statsbudsjettet 2017. Dette er med andre ord en god start, og så må vi sørge for at vi kommer trygt i mål, sier han.

Han understreker at det ikke foreligger noe tekst om hva de enkelte skattekontorene sine tilbakevirkende krav vil håndteres.

– Det er detaljer som vi må spørre regjeringen om. Vi finner det svært urimelig at kravene skal ha tilbakevirkende kraft, spesielt nå som regleverket endres.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter