I helgen er det meldt 35 grader på det varmeste i hovedstaden Chennai i delstaten Tamil Nadu. Det er temperaturer innbyggerne i Indias sjette største by er vant til, men nå skaper langvarig vannmangel fortvilelse blant mange som må stå i lange køer bak tankvogner for å fylle sine vannkanner.
Chennai er verst rammet i et India som nettopp har hatt en varmebølge på opp mot 50 grader, og som opplever det som karakteriseres som den verste vannkrisen i historien. I fjor sommer advarte en rapport fra den statlige tenketanken NITI Aayog om at 21 byer kan gå tomme for grunnvann innen 2020, inklusive hovedstaden New Dehli. Rundt 100 millioner innbyggere kan bli berørt.
Høye dødstall
Ifølge studien dør allerede 200.000 indere hvert år på grunn av usikkert drikkevann, og 600 millioner mennesker kan risikere «høyt til ekstremt» vannstress.
I Chennai har mangelen på nedbør ført til at vannreservoarene er bare én prosent av kapasiteten, samtidig som grunnvannet er dramatisk nedtappet. Det siste forsterkes ifølge en rapport fra Anna University av at Chennai har bygget ned 33 prosent av sine våtmarksområder og 24 prosent av jordbruksarealet det siste tiåret.
Klimaforsker Tarun Gopalakhrishnan ved Center for Science and Environment i New Dehli karakteriserer overfor National Public Radio vannmangelen som sjokkerende, men ikke overraskende. Han mener det handler om «en giftig blanding av dårlig styresett og klimaendringer».
LES OGSÅ: Varsko om matmangel
Fortvilte innbyggere
Både indiske og andre medier intervjuer fortvilte innbyggere, særlig blant de fattigste, som må bruke mye tid og penger på å skaffe seg vann til det mest nødvendige. Mange må holde seg hjemme fra stengte arbeidsplasser, og selv hotellgjester får streng beskjed om å rasjonere på vannet.
Dusjing er blitt luksus, og enkelte helseinstitusjoner tar seg ekstra betalt for tjenestene på grunn av høyere vannkostnader. I ett tilfelle er det meldt om drap, på en 33 år gammel mann som ulovlig prøvde å tappe vann fra en kommunal vanntank.
I forrige uke kom etterlengtet regn i Chennai, men det kraftige regnfallet i den årlige monsunen som vanligvis fyller opp vannreservoarene, lar vente på seg.
Cape Town slet i fjor
Vannmangelen i Chennai minner om det Cape Town i Sør-Afrika opplevde i fjor, da storbyen risikerte å gå helt tom for vann etter tre år med tørke. Etter mer enn et år med vannsparing og bedre nedbør, er vannreservoarene nå over 50 prosent.
Denne uken har forskere likevel advart om at vannknapphet er noe man må venne seg til:
– Cape Town unngikk «dag null», men vannmangel er den nye normalen som betyr at byen ikke kan opptre som før. Framover vil byen ha behov for nye og proaktive strategier, sier forskerne Johan Enqvist og Gina Ziervogel ved African Climate and Development Initiative ved Cape Town-universitetet.
LES MER: Venter økt kamp om vannet
Flere vannkonflikter?
Forskere har advart om at noen av morgendagens mest brennbare konflikter kan bli utkjempet om vann, dersom klimaendringene fortsetter med høyere temperaturer og et stadig mer uforutsigbart nedbørsmønster.
– Et vannstresset India vil sannsynligvis bli et av de første stedene der en slik teori vil bli testet, skriver den indiske spaltisten og økonomen Mihir Sharma på Bloomberg.
Han viser blant annet til intern strid mellom indiske delstater som slåss om sin rettmessige andel av vann fra Cauvery-elven.
Sharma advarer om at slike konflikter kan bli langt alvorligere dersom folkerike India, Pakistan, Bangladesh og Kina havner i strid om de enorme vannmassene fra fjellmassivet Himalaya lenger nord, vannressurser som over en milliard mennesker er avhengige av.
---
Varmebølge
- Deler av India har hatt en hetebølge med opp mot 50 grader i juni.
- Fredag ble det registrert ny varmerekord i Frankrike med 44,3 grader.
- Også Spania og Italia er rammet av hetebølgen, og det samme er land som Polen, Tsjekkia og Tyskland.
- I de hardest rammede områdene av Tysklands mest folkerike delstat, Nordrhein-Westfalen, vanker det bøter på nærmere 10.000 kroner for dem som blir tatt i å vanne plenen.
---