Nyheter

Ingrid Vad Nilsen ny direktør i Kirkerådet

Ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen er ansatt som Den norske kirkes øverste administrative leder.

Vad Nilsen har siden 2008 vært ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet med ansvar for avdeling for tro, livssyn og kulturvern i Kulturdepartementet.

Grå eminense

Da Vårt Land for noen år siden tegnet kartet over hvem som har makt i det religiøse Norge, ble hun plassert blant de 20 mektigste i landet.

«Feltets fremste grå eminense» var tittelen på vår artikkel der hun ble beskrevet slik: «Ingrid Vad Nilsen er nesten usynlig i det offentlige rom, men er bakspilleren som legger hovedpremissene for fremtidens tros- og livssynspolitikk i Norge. Ekspedisjonssjefen er den som legger til rette for statsråden og politikerne.»

Nøkkelperson

Dette var begrunnelsen for at hun ble plassert blant de mektigste:

«Hun leder avviklingen av statskirkeordningen: Å gjøre opp booppgjøret mellom staten og kirken, og å bidra til realisering av Grunnlovens paragraf 16 der to motstridende hensyn er formulert: At Den norske kirke skal forbli Norges folkekirke og at alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje. I dette spennet skal fremtidens tros- og livssynspolitikk utformes, og Ingrid Vad Nilsen er selve nøkkelpersonen her. Hun og hennes avdeling får jobbe i fred og ro, med Kirkerådet som sin nærmeste samtale- og sparringspartner»

Bispekandidat

Ingrid Vad Nilsen blir beskrevet som handlekraftig, resultatorientert og direkte.

I 2006 sa hun nei til å stille som bispekandidat i Hamar bispedømme. Hun mente at hun med sine 48 år var for ung til å bli biskop. Samme år søkte hun på stillingen som hun nå har fått, som direktør i Kirkerådet.

To år etter, i 2008, var hun bispekandidat i Nidaros.

Overgrepssak

I 2007 fikk hun Olavsstipendet for å studere hvordan menigheter i Den norske kirke driver integrering av innvandrere.

Som prost i Vinger og Odal prosti måtte hun samme år takle en sak der en av prestene ble dømt for å ha forgrepet seg på sin stedatter.

– I slike tider er det lettere å tro på helvete enn himmelen, sa hun til avisen Glåmdalen.

Økumenisk

Mens hun var ansatt i Den norske kirke har hun vært sterkt engasjert i økumenisk arbeid, både i Norge og internasjonalt.

I sju år fra 1994 var hun generalsekretær i Norges kristne råd. Hun har vært valgt leder i Mellomkirkelig Råd og har sittet i sentralkomiteen til Kirkenes Verdensråd (KV).

Karantene?

Da søkerlisten ble offentliggjort i januar, sto ikke Vad Nilsens navn på listen. Hun etteranmeldte sitt kandidatur. I tillegg ønsket hun å være unntatt offentlighet.

Siden hun har hatt ansvar for departementets kirkesaker, risikerer hun inntil seks måneders karantene og inntil tolv måneder med saksforbud. Dette har tydeligvis ikke vært avgjørende Kirkerådets avgjørelse om å ansette henne.

Det er foreløpig ikke avklart når Ingrid Vad Nilsen tiltrer. Hun er ansatt i et åremål på seks år, med mulighet for forlengelse i en ny seksårsperiode

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter