Kirke

«Ingen» vil bli prest i stavkirke

Lom stavkirke er et populært fotomotiv – det er verre å finne noen som vil jobbe der. Etter to søknadsrunder etter ny prest har fremdeles ingen søknader kommet inn.

Det er Gudbrandsdølen Dagningen som melder om problemene med å finne ny prest i Lom kirke.

Ingen søkere

Ifølge avisen har Hamar bispedømme hatt problemer med å fylle stillingen. Den har vært utlyst i to runder – men ingen har søkt.

Stillingen ble holdt av Einar Gelius før han sluttet i jobben for å bli prest i Lillehammer.

– Vi arbeider med en løsning hvor vi kan ansette vikar i en periode på et halvt år om gangen. Men, vi håper også på å finne en mer langsiktig ordning. Om vi ikke kommer i mål med det arbeidet vi nå er i gang med, må vi finne andre løsninger, sier prost Birgitte Bentzerød i Nord-Gubrandsdal prosti til avisen.

Unik stavkirke

Lom kirke er en stavkirke fra slutten av 1100-tallet, og en av de største stavkirkene i Norge – selv om mye av dagens utseende på kirken stammer fra en utvidelse på 1600-tallet.

Kirka er en viktig turistattraksjon i Gudbrandsdalen, og titusener av turister besøker kirken årlig – rundt 40.000.

Samtidig er den fortsatt i bruk som kirke. Einar Gelius var sokneprest i Lom fra 2014 fram til tidligere i år, og har gjort seg bemerket lokalt – blant annet ved å heve flagget til Vålerenga fotballklubb på prestegården. Han var også en kontroversiell figur som prest i Oslo, og måtte gå av etter en konflikt med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme i 2010. Det skjedde kort tid etter at Gelius hadde gitt ut bok som handlet om kirkas syn på seksualitet og hvordan sex omtales i Bibelen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke