Nyheter

Ingen snarvei til vigsel for homofile

Biskopene vil «ta lederansvar» og raskest mulig få en avklaring i homofilidebatten. Men det vil sannsynligvis gå 2,5 år før en vigselsliturgi for likekjønnede eventuelt er på plass.

BODØ: Bispemøtet Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, presenterte i Kirkerådets møte torsdag ettermiddag det rådsmedlemmer omtalte som «en bombe»: Bispemøtet ønsker at Kirkemøtet våren 2016 skal behandle «en sak om adgang til kirkelig vigsel av likekjønnede».

Er utfordret

– Bispemøtet er utfordret fra flere hold til å ta lederansvar i denne saken. Det gjør vi nå. Et samlet bispemøte vil ha denne saken fram igjen. Vi må bidra til at dette tar så kort tid som mulig, sier preses Helga Haugland Byfuglien til Vårt Land etter Kirkerådets saksbehandling torsdag.

Da hadde et stort flertall i rådet konkludert med å si foreløpig ja til utfordringen fra Bispemøtet.

LES OGSÅ: Biskoper vil ha rask avgjørelse om homovigsel

I brevet som preses henviste til, sendt torsdag fra Bispemøtet til Kirkerådet, heter det: «Kirken må erkjenne at det foreligger to syn i denne saken som ikke lar seg forene. De som forfekter det ene synet, må likevel akseptere at andre mener annerledes. Vi erkjenner derfor at Kirkemøtet bør inviteres til å gjøre et nytt vedtak hvor denne erkjennelsen legges til grunn.»

I Kirkerådets møte sa preses: – Konklusjonen er at Kirkemøtet bør inviteres til å gjøre et vedtak som gjør at likekjønnede par kan gifte seg i kirken.

– Overrasket

– Jeg var ukjent med dette brevet, og overrasket over at saken blir meldt allerede til det første Kirkemøtet i en ny valgperiode, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, til Vårt Land.

Han stemte selv for å følge oppfordringen fra Bispemøtet. Men Lindø presiserer at endelig saksliste først skal vedtas på rådets neste møte.

– Jeg opplever at Bispemøtet ønsker å ta ansvar i en meget krevende og tildels uavklart situasjon i Den norske kirke, bemerker kirkerådslederen.

Ingen flertallsvedtak

Kirkemøtet i 2014 behandlet spørsmål om Den norske kirke skal innføre en vigselsliturgi for likekjønnede. Men Kirkemøtet i fjor kom ikke fram til noe vedtak som endrer kirkens praksis. Også Bispemøtets forsøk på å få til et kompromiss – at Kirkemøtet fastsetter en velsignelseshandling for likekjønnede par som har inngått borgerlig ekteskap – ble avvist.

LES OGSÅ: Levende folkekirke: Forberedt på å tape vigselskamp

Dette nye utspillet fra Bispemøtet må forstås som at biskopene nå har oppgitt forsøket på å få tilslutning til et slikt kompromiss.

Flere av Kirkerådets medlemmer er usikre på hva Bispemøtets brev til Kirkerådet innebærer, og om et samlet bispemøte nå står bak et ønske om at Den norske kirke skal få en liturgi for vigsel av likekjønnede.

Tungt ansvar

Helga Haugland Byfuglien presiserer at det i Bispemøtet fortsatt er ulike syn:

– Men ansvaret for å bidra til at kirken holdes sammen, ligger tungt inn over oss. Kirken er nå så delt at vi føler det som et ansvar å være i føresetet i prosessen som kommer. Vi ønsker at denne saken blir behandlet uten at noen blir verken vinnere eller tapere. Og vi kjenner oss tjent med og forpliktet på å sørge for at vi får en vigselsliturgi for likekjønnede par, sier Bispemøtets leder.

Kirkerådets nestleder, Kristin Gunleiksrud Raaum, er glad for initiativet fra Bispemøtet.

– Jeg håper at vi på Kirkemøtet neste år også kan tematisere hvordan vi som kirke kan leve sammen med uenighet, sa hun i Kirkerådet..

Vil ta tid før liturgi er på plass

Preses Helga Haugland Byfuglien presiserer at initiativet fra Bispemøtet ikke innebærer at Kirkemøtet allerede i april 2016 kan vedta innført en liturgi for vigsel av likekjønnede.

– Prosessen fram mot endelig vedtak vil ta tid. Selvsagt må dette behandles i tråd med Den norske kirkes prosedyrer i liturgisaker, presiserer Byfuglien.

Kirkerådets sekretariat omtaler dette slik i et saksfremlegg:

«Siden Kirkemøtet 2017 kommer allerede i januar måned, vil det være svært krevende å fremme saken for Kirkemøtet 2017. Saken er kompleks. Den skal utredes, forslag til liturgi skal utarbeides, den skal på høring og behandles både i Kirkerådet og Bispemøte. Likevel må saken ha tilstrekkelig tempo. Prosessen må i alle tilfeller ikke forlenges mer enn nødvendig.»

Enhet er viktig

Biskop Ole Christian Kvarme er en av flere biskoper som er i mot kirkelig vigsel av likekjønnede par. Likevel stiller han seg bak initiativet om at det åpnes for arbeid som kan gjøre det mulig for likekjønnede par å gifte seg i kirken.

– Jeg har fremdeles det samme synet på ekteskapet som jeg har hatt, men vil gjerne være med på et arbeid i kirkemøtet som kan bringe en oppklaring på situasjonen. Engasjementet fra min side er å sette i stand en behandling som i sterkest mulig grad kan bidra til å ivareta en enhet i kirken vår, sier Kvarme.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Sjansen er stor for at resultatet blir at homofile kan få en kirkelig vielse, noe som går mot ditt syn, hvordan kan du være pådriver for dette da?

– Preses hadde et par uttalelser hvor hun nærmest tar for gitt resultatet av dette arbeidet, og nå blåser det en vind i forbindelse med kirkevalget som gjør at vi alle kan tenke oss hva et sluttresultat vil bli. Men jeg vil ikke foregripe hva resultatet blir, sier Kvarme.

Redd for splittelse

Et enstemmig Bispemøte stiller seg bak vedtaket som foreslår å finne en løsning på de ulike synene på vigsel av homofile i kirken.

Hvorfor det, biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard?

– Vi biskoper ønsker å ha hånda på rattet i håp om å komme fram til en løsning som en samlet kirke kan leve med. Deretter må vi finne en måte å leve med ulikt syn og ulik praksis, sier Øygard og legger til:

– Det handler om å gjøre det vi kan for å bevare kirkens enhet, og hindre at kirken blir stående fast i en sak. Det har vært uttalt flere ganger, blant annet i kirkemøtet i 2014, at ulike syn på vigsel av likekjønnede ikke er av kirkesplittende karakter.

For Øygard er kirkens enhet viktigere enn kampen for å bevare kirkens monopol på ekteskapet mellom mann og kvinne.

– Det er en meget vesentlig del av min tjeneste som biskop å bidra til kirkens enhet. Jeg er definitivt ikke villig til å splitte kirken for denne saken.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter