Nyheter

Ingen mistillit til styrelederen

Mentor Mediers ekstraordinære generalforsamling endte ikke med mistillit til styreleder Tomas Brunegård.

Styreleder Tomas Brunegård beholder sin tillit hos aksjonærene i Mentor Medier. 44, 26 prosent stemte for mistillitsforslaget som var rettet mot Brunegård, 52,6 prosent stemte mot.

Mandag ettermiddag ble det holdt ekstraordinær­ ­generalforsamling i Mentor ­Medier, selskapet som eier Vårt Land.

Mistillitsforslag

Som Vårt Land har skrevet tidligere skulle eierne der ta stilling til et mistillitsforslag mot styreleder Tomas Brunegård. Bakgrunnen er prosessen rundt oppsigelsen av sjefredaktør Åshild Mathisen, deriblant styrets behandling av ­varselet om påstått ­trakassering av ­redaktør ­Mathisen. Varselet kom fra kommersiell direktør og innovasjonsredaktør i Vårt Land, Ingrid Erøy Fagervik.

Aksjonærgruppen bak mistillitserklæringen har bestått av Stiftelsen Vårt Land Bladmisjon (eierandel på 5,58 prosent), Opplysningsvesenets fond (3,62 prosent), redaksjonsklubben i Vårt Land (2,2 prosent), Normisjon (1,99 prosent) og Diakonhjemmet (1,54 prosent).

Lang kø

Køen med aksjonærer var lang utenfor lokalene til Håndverkeren kurs- og konferansesenter før generalforsamlingen. Så lang at det var noen av de oppmøtte som til slutt ikke fikk slippe inn. På grunn av det store oppmøtet, startet generalforsamlingen nesten en time senere enn planlagt.

Da styreleder Tomas Brunegård åpnet generalforsamlingen ble det først kjent at hovedeier Jan Erik Mushom og Mushom Invest har solgt en andel av aksjeposten sin i Mentor Medier til investeringsselskapet Amble Invest as og Odd Reidar Øie.

Aksjeposten tilsvarer rundt 3,82 prosent av den totale aksjebeholdningen i mediekonsernet. Før åpningen av generalforsamlingen kom det en formell protest mot dette fra Opplysningsvesenets fond, ved advokat Jan Endresen.

– Det kan være avgjørende for hele spørsmålet om mistillit. Derfor har vi nedlagt protest. Vedtektene er klare og snakker om en begrensning om å stemme for mer enn fem prosent, og omhandler også aksjer som er bevisst overført for å omgå dette, sa Endresen fra talerstolen.

Amble Invest as og Odd Reidar Øie hevdet at han ikke har noe forhold til Mushom og varslet at han ville stevne Mentor Medier dersom han ikke fikk stemme.

Da forsamlingen stemte over dette, endte det med at Amble Invest ble gitt stemmerett med 49,68 prosent for. 41,2 prosent stemte mot og ni prosent stemte blankt.

Redegjørelser

Styreleder Brunegård fikk i oktober 2017 et varsel mot konsernsjef Per Magne Tveiten, med påstander om mobbing og trakassering av Vårt Land-sjef Åshild Mathisen.

Generalforsamlingen startet med at Brunegård fikk redegjøre for sin opplevelse av konfliktsituasjonen og varslingshåndteringen. Han la vekt på at han hadde gjort en feil da han sendte videre det aktuelle varselet til Tveiten – og beklaget på nytt dette.

Deretter hadde konsernets advokat Svein Haaland en grundig gjennomgang av hvordan varselet ble behandlet, før konsernsjef Per Magne Tveiten fikk legge frem sin side av saken.

– Kjernen i denne saken er en uenighet og konflikt knyttet til utviklingen og samarbeidet på tvers av Mentor Medier og innad i de ulike delene av konsernet, uttalte Tveiten.

Han fortalte så om en lang periode med samarbeidsproblemer mellom han selv og Mathisen, og et høyt konfliktnivå utover høsten 2017 med lite kommunikasjon.

– I en periode fra november 2017 kommuniserte Mathisen med Mentor Medier via advokat. Det var ikke styremøter fra november til februar. Vårt Lands budsjett for 2018 fikk vi ikke vedtatt før mars i år, sa Tveiten.

Ulik virkelighetsoppfatning

Tveiten la videre vekt på at konflikten handlet om digital utvikling, men også generell styring av selskapet.

– Det ble opplevd at Mathisen motarbeidet samarbeidet i konsernet, knyttet til felles digital infrastruktur, sa Tveiten.

Dette stemmer ikke overens med Mathisens oppfatning, ifølge hennes advokat som var tilstede på generalforsamlingen, Kari Breirem.

– Det er feil. Det var viktig for både Åshild og Ingrid at digitalisering ble diskutert. De har absolutt ikke satt seg imot dette, og det har i alle fall ikke vært et sentralt tema, sier Breirem til Vårt Land.

– Ikke ivaretatt

Styremedlem i Mentor Medier, Jens Barland, representerer et mindretall i styret og understreket det han tidligere har fortalt i mediene.

– Styret har ikke fått full informasjon. Heller ikke mulighet til å gripe inn i saken på et tidligere tidspunkt før konflikten fikk eskalere. Konflikten fikk utvikle seg i lang tid uten at vi fikk bidra. Mindretallet har ikke blitt ivaretatt, sa han.

De andre som tilhører styrets mindretall, Ann Helen Hansen og Kristin Aase, uttrykte at de heller ikke føler seg ivaretatt.

– Uanstendig

Noen reagerte på at man blandet flere saker sammen under generalforsamlingen. Blant andre tidligere sjefredaktør i Vårt Land og konsernsjef i Mentor Medier, Helge Simonnes.

– Dette skulle handle om styrets håndtering av en varslingssak ene og alene, men noen har gjort dette til mye mer. En slik sammensausing av saker er ikke bra.

Han reagerte også på en ensidig fordømmelse av en styreleder Brunegård.

– Det synes jeg er uanstendig. Han gjorde en feil i starten av varslingssaken, men jeg kan vanskelig se for meg selskaper som, utenom den feilen, har håndtert en slik sak på en bedre måte enn Mentor Medier. Det bør vi tenker over før vi stemmer over et mistillitsforslag.

Han fikk støtte fra Bengt Georg Christer Adaktusson, styremedlem i svenske Pingst forvaltning.

– Jeg tror ikke dette handler om denne feilen, men at aksjonærgruppen ikke liker eller aksepterer at styret sparket sjefredaktøren. Skal eierne ta stilling til det burde man stille hele styret til ansvar ikke bare lederen. Jeg synes det er urettferdig å håndtere Tomas på den måten, sa han.

Ba om mer tid

Flere reagerte på at Brunegård, Haaland og Tveiten fikk ubegrenset tid til å redegjøre for sine sider av saken først, mens innleggene i etterkant var begrenset til fem minutter.

Ann Helen Hansen, styremedlem i Mentor Medier, var en av dem som ba om mer tid for å redegjøre for mindretallets opplevelse av saken, men det fikk hun ikke. Hansen brukte tiden til å snakke om varselsaken, som hun mener langt på vei er det samme som konfliktsaken.

– Det vi vet er at varselet ble videresendt av styreleder til konsernsjefen det var varslet mot, slik at han fikk sette seg inn i det og vite identiteten til varsleren. Sett i lys av det som kan beskrives som manglende uavhengighet mellom styreleder og konsernsjef, ser det ikke ut som et uhell. Jeg mener at dette har preget og fått konsekvenser for den videre behandlingen av varsel- og konfliktsaken som endte med oppsigelse.

Ba Brunegård trekke seg

Aksjonær Dag Hareide la vekt på at mindretallet i Mentor Medier-styret ikke ble hørt på lik linje med ledelsen. Han kritiserte Mentor Mediier-ledelsen for at de i sine innlegg til generalforsamlingen ikke klarte å formidle hva et kraftig mindretall i styret mente i saken.

– For meg er det et svar på hvordan dere leder. Brunegård har sikkert gjort en bra jobb, men av og til går det skeis, og jeg tror det har skjedd nå, sa Hareide før han oppfordret Brunegård trekke seg fra styreledervervet.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter