Nyheter

Ingen kvinner i Islamsk Råd-styret

Ni menn valgt til å lede organisasjonen. Skal hente inn hjelp til å løse striden rundt generalsekretæren.

En gjennomgang Vårt Land gjorde i august av norske moskéstyrer viser at bare tre av 248 styremedlemmer er kvinner. Gjennomgangen omfatter styrene i moskeer på Islamsk Råd Norges lister.

Lørdag var det krisemøte i Islamsk Råd Norge (IRN). Det ekstraordinære årsmøtet skulle velge nytt styre etter måneder med konflikt. Det gamle styret gikk av i juni fordi det ikke fikk flertall i organisasjonenes øverste organ, Rådet, for å si opp generalsekretæren.

Fra 4. juni til lørdag ble IRN ledet av et arbeidsutvalg.

Før møtet oppfordret valgkomiteen i IRN medlemsorganisasjonene til å fremme kvinnelige styrekandidater. «Det oppfordres til å nominere kvinner», skrev komiteen på IRNs hjemmeside.

LES MER Derfor ville styret sparke generalsekretæren

Ni menn

På møtet lørdag ble disse ni mennene valgt inn i det nye IRN-styret:

• Styreleder ble Zaeem Shaukat fra Minhaj Ul Quran International Norge, mens Abdirahman Diriye fra Tawfiik Islamsk Senter ble nestleder og Muhammad Adnan fra Søndre Nordstrand Muslimske Senter ble økonomiansvarlig.

• Disse ble styremedlemmer: Najeeb Ur Rehman Naz fra World Islamic Mission, Yasir Ahmed fra World Islamic Mission, Shaheer Ghulam Nabi fra Tauheed Islamic Centre, Jonas Mohammad fra Minhaj Ul Quran Drammen, Iftikhar Mahmood fra Søndre Nordstrand Muslimske Senter og Summer Ejaz fra Muslimsk fellesråd Rogaland.

Dette styret skal sitte fram til ordinært årsmøte i mars 2017.

Fem takket nei

I en pressemelding sier IRN at «Valgkomiteen har i sitt arbeid vært i kontakt med sytten nominerte potensielle kandidater til styreverv. Hvorav fem nominerte kvinnelige representanter desverre ikke hadde anledning til å stille til valg».

Vårt Land har prøvd å få kommentarer fra nyvalgt styreleder Zaeem Shaukat, og Kebba Secka, som ledet Islamsk Råd Norge fra rabaldermøtet 4. juni fram til lørdagens møte.

Secka har ikke svart på henvendelsene. Shaukat har medelt at han er opptatt i møte.

LES MER Holder tilbake statsstøtten

Personalsak

I pressemeldingen skriver IRN at «Det nye styret har fått mandat fra rådet til å innhente ekstern bistand i den pågående personalsaken».

Denne saken er kjernen i striden i Islamsk Råd. Styret som trakk seg i juni ønsket å si opp generalsekretær Methab Afsar, men led nederlag.

Kritikk

Afsar sa til Vårt Land lørdag at det er helt feil at han skal få så mye kritikk for jobben han gjør som generalsekretær, all den tid det er styret som tar beslutninger om hva som skjer i rådet og hvilke oppgaver generalsekretæren skal prioritere:

– Generalsekretæren har ingen makt. Det er styret som beslutter hvordan man skal jobbe og generalsekretæren forholder seg til styrets beslutninger og sin arbeidskontrakt, sier han.

Inkludert

Ifølge Afsar ble han som generalsekretær vingeklippet av styret som trakk seg i juni. Han sier at han ikke fikk lov til å delta i diskusjoner på rådsmøter og årsmøter, og at han heller ikke hatt innflytelse til å sette opp punkter på dagsorden eller lede organisasjonen som mange tror.

Afsar sier at det sittende arbeidsutvalget som ble valgt i juni, har inkludert ham mer. De ga ham også talerett på det siste rådsmøtet.

Advokathjelp

Mehtab Afsars advokat Bernt Heiberg ønsker ikke å si noe om hvordan han oppfatter det nye styret.

– Jeg har ingen kommentarer etter lørdagens styrevalg, sier han til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter