Nyheter

– Ingen grunn til å tro at ikke menneskerettighetene følges

Flyktninger og migranter som sendes tilbake fra Hellas til Tyrkia, vekker reaksjoner, men statssekretær Hilde Barstad (H) mener greske myndigheter holder seg innenfor internasjonale avtaler.

Hellas sender flyktninger, som prøver å søke asyl i landet, tilbake til Tyrkia med det som kalles en «skyv-tilbake»-strategi, skrev Vårt Land mandag.

Flyktninger og migranter som prøver å nå Hellas i gummibåter blir plukket opp, plassert i redningsflåter og så dyttet tilbake til tyrkisk farvann. Her plukkes de opp av tyrkisk kystvakt.

Frontex, det europeiske grense- og kystvaktbyrået, bistår Hellas med å vokte EUs yttergrense, på både land og hav. Norge deltar i Frontex-samarbeidet.

– Vern av rettigheter er sentralt

Statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet sier norske myndigheter ikke har grunn til å tro at Frontex ikke følger menneskerettighetene.

– Vern av grunnleggende rettigheter står sentralt i Frontex’ operasjoner og vil være en forutsetning for utplassering av mannskaper fra Frontex til støtte for medlemsland, sier Barstad til Vårt Land.

Danske nektet å sette flyktninger på havet.

Mandag fortalte Vårt Land om en episode fra mars. En dansk kystvaktbåt som inngår i Frontex-styrken i Egeerhavet plukket opp 33 flytninger og migranter fra en synkende gummibåt. Da den lokale greske Frontex-kommandanten gav danskene ordre om å «sette dem på havet», altså tilbake i gummibåten, nektet den danske skipssjefen å etterkomme ordren. Han tok dem til havn.

Statssekretær Barstad understreker at Frontex ikke avgjør hvem det er som skal reise inn i et land, men at medlemsstatene skal forholde seg til EUs regelverk når de vokter ytre grensene.

– Urimelig politikk

Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, er kritisk til Norges passivitet. Han mener EUs flyktningpolitikk er urimelig, spesielt med tanke på det faktumet at Norge og resten av Europa er forpliktet av menneskerettighetskonvensjonen fra FN.

– Det er alvorlig at greske myndigheter håndterer flyktninger slik de gjør nå, og skuffende at ikke Norge er mer aktive i å legge press på dem, sier 
Nesse.

FrP: send alle grunnløse asylsøkere tilbake

Frps Jon Engen-Helgheim er svært uenig. Han støtter skyv-tilbake-politikken Hellas praktiserer, og mener det er viktig å sende flyktningene tilbake så fort som mulig.

– Hellas bør sende tilbake alle grunnløse asylsøkere tilbake til Tyrkia, sier Frps innvandringspolitiske talsmann.

Han understreker at det er riktig av Hellas å følge beskjeden fra greske myndigheter og at de bør sende så mange flyktninger som mulig som ankommer greske grenser tilbake til Tyrkia.

Det reagerer Nesse på.

– Spesielt med tanke på at covid-19-pandemien spesielt påvirker sårbare land hvor flyktningene kommer fra.

Nesse, forklarer at det er viktig å forstå at landene som er rammet hardest av covid-19, også er land hvor vilkårene allerede er ganske kompliserte. Det er derfor enda viktigere for Norge og Europa som helhet og stille opp som en større aktør for å gi best mulig bistand til flyktningene.

Lever i sin egen verden

SVs Karin Andersen legger til at enkelte politikere lever i en egen verden hvor krig og urettferdighet tilsynelatende ikke eksisterer.

– Ingen skal trenge å være asylsøker. Det er derfor enda viktigere at Europa som helhet jobber med å bygge sterke solidaritet for å hjelpe de utsatte flyktningene.

Andersen er bekymret for at høyreekstreme politikere i Hellas bruker skremselspropaganda for å skape frykt rundt diskusjonen om flyktninger.

Krever tydelighet i Sikkerhetsrådet

Andersen setter også spørsmålstegn til Norges plass i FNs sikkerhetsråd, når Høyre ikke ønsker flyktninger inn i landet.

– Det går ikke alltid an å hjelpe dem der de er. Det er lett å si at nærområdene skal ta seg av flyktningene når dette egentlig er et fellesansvar.

Hun forventer at Norge er en tydeligere pådriver på dette feltet nå som vi får en plass i FNs sikkerhetsråd.

– Det blir et slags spill

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) ønsker at Norge skal jobbe tettere sammen med EU for å komme med løsninger under slike situasjoner.

– Det blir et slags spill når Norge og EU ikke skal ta inn flyktninger, når det er andre land som har tatt inn store antall. Flere europeiske land må ta større ansvar og ha sterkere solidaritet for å håndtere slike vanskelige situasjoner. Ansvaret kan ikke ligge alene hos Hellas eller Tyrkia.

LES MER OM FLYKTNINGENE OM PRØVER Å NÅ HELLAS

---

Tvangsretur

  • Frontex, det europeiske grense- og kystvaktbyrået, driver Operasjon Poseidon i Middelhavet.
  • Frontex hjelper Hellas med å overvåke EUs yttergrense på land og hav.
  • Norge støtter også Frontex. I år betaler regjeringen 119 millioner kroner i Frontex-kontingent.
  • I vår har Hellas gjennomført flere aksjoner der de har sendt tilbake flyktninger på vei over Middelhavet i det som kalles en «skyv-tilbake»-strategi.
  • Denne strategien får kraftig kritikk fra flere hold.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amna Iqbal

Amna Iqbal

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter