Nyheter

– Ingen bør begraves i leire

Det er verken etisk eller samfunnsøkonomisk lønnsomt, mener gravlundsansvarlig i Trondheim.

– Vi har tatt innover oss konsekvensene av plastgravene de siste årene, men når vi skal begynne å bruke leirgravene står vi overfor akkurat samme problemstilling. Forskjellen er at vi i dag har kunnskapen til å gjøre noe med det, sier Trygve Jensen, gravlundsanvarlig i Trondheim.

Han mener det blir etisk feil å begrave i jord der man vet at liket ikke går i oppløsning.

LES MER: Av jord er du kommet – men ikke alle blir til jord

– Kan ordnes opp i

Jensen oppfordrer gravferdsmyndigheter som fortsetter å begrave folk i dårlig jordforhold, til å skaffe seg mer kunnskap om mulige løsninger.

– Det finnes i dag et godt alternativ som ikke trenger å koste så mye, og i samarbeid med kommunene bør det legges en plan og finansiering.

LES OGSÅ: Nye lik legges i brukte graver

Skaper gjenbruksgraver

Trondheim er en av byene i Norge som sliter mest med leiregraver. 12.000 av 85.000 gravplasser er leiregraver, der likene fortsatt ikke er ferdig nedbrutt og gravene derfor ikke kan brukes igjen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Der går de i gang med et prosjekt som skal gå over mange år, og etter 3 år kan de første leirgravene brukes. I år skal de kalke gravene, deretter skal de legge dreneringsrør. Fra år tre etter kalking er graven klar for gjenbruk hvor leirmasse fjernes og ny gunstig masse for nedbryting erstattes. Dette gir en gradvis utskifting av masser hver gang en kalket grav blir brukt.

LES OGSÅ: – Oppgraving bryter med vår kulturelle norm

Ser på det som en investering

– Vi får en liten pukkelkostnad ved å legge dreneringsrør, men den gradvise masseutskiftingen gjør at kostnadene spres utover flere år framover, sier Jensen og legger til:

– Likene brytes ned, og de etterlatte får også muligheten til å kunne gjenbruke gravene, noe de i dag ikke har muligheten til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter