Nyheter

IMI-kirken må betale erstatning etter falske sex-anklager

Menigheten undersøkte ikke påstandene mot ansatt. Mannen får 275.000 kroner i erstatning og oppreisning.

Kort tid etter at mannen fikk fast jobb som driftsleder for IMI-kirkens storstue i Stavanger i 2004, ble det fremsatt påstander om sexovergrep fra en kvinne om at mannen (nå 59 år) hadde forgrepet seg på henne da hun var elev på en videregående skole.

Mannen ble informert om at det var rettet alvorlige anklager mot ham, men han fikk ikke vite kvinnens identitet. Menigheten mente imidlertid at kvinnen var troverdig, og valgte å frata mannen oppgaven som driftsleder. Han ble forflyttet til et lagerrom som ifølge han selv ikke var egnet som arbeidsplass i det hele tatt. Da han etter kort tid sa opp jobben, fikk han et halvt års etterlønn med seg.

LES OGSÅ: «Kjære Inga Marte. Forstår du hva du gjør når du vil fjerne sykehuspresten?»

– Rettssikkerheten ble ikke ivaretatt

– Jeg følte meg mobbet ut av jobben. Det verste var likevel at jeg ikke fikk vite hvilke anklager som var rettet mot meg. Det var en tung belastning, sier mannen til Aftenbladet.

Avisen skriver at da mannen grep fatt i saken på nytt i 2012, fikk han greie på kvinnen et år i forveien hadde innrømmet falske anklager mot flere personer – også mot mannen selv. I januar 2013 fremla kvinnen en skriftlig erklæring der hun beklaget de falske beskyldningene.

Stavanger tingrett mener at menigheten satte den ansatte i en umulig og utålelig situasjon. «Elementære krav til arbeidstakerens rettssikkerhet ble ikke ivaretatt», heter det i dommen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Risikerte en enda verre sak

Pastor Martin Cave sier til Aftenbladet at dommen ikke vil bli anket, selv om han tror at menigheten ville ha vunnet dersom det ble en ny runde i retten. Han avviser at menigheten har opptrådt «grovt uaktsomt», slik dommen konkluderer med.

– Det hele kokte ned til at vi ikke kunne ta sjansen på at påstandene var sanne. Hvis det hadde vært tilfellet, kunne vi risikere en enda verre sak. Nå har dette uansett blitt en tragisk sak for alle parter. For kvinnen, som ikke er frisk og for vår tidligere ansatte, som har hatt en svært vanskelig tid på grunn av disse anklagene, sier Cave til lokalavisen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter