Nyheter

Imam ‘preker’ i kirken

Dansker hisser seg opp av kvinnelig imam på prekestolen. – Ville vært uaktuelt å slippe henne til i Norge, sier biskop.

– I ly av teaterets eksperimentelle ramme, avholder man en gudstjeneste, inviterer en imam opp på prekestolen og viser ­Jesus ut bakdøren, skriver Sørine Gotfredsen, som er journalist og teolog og jobber som sokneprest ved Jesuskirken i Valby.

LES OGSÅ: Graham-aksjonen vil gå som planlagt

Hamrer løs

På sin blogg i avisen Berlingske hamrer hun løs mot teaterforestillingen Befri gudstjenesten, som tar utgangspunkt i en vanlig dansk gudstjeneste og er satt opp i Århus domkirke. Årsaken er at presten på prekestolen er byttet ut med den muslimske imamen Sherin Khankan. Khankan er flere ganger omtalt i Vårt Land som den første kvinnelige imam i Norden.

Befri gudstjenesten, som vises i helgen, er en del av programmet når Århus feirer at de er europeisk kulturhovedstad. Ifølge domprost i Århus Poul Henning Bartholin ønsker forestillingen å lete etter det vesentlige i en gudstjeneste ved å prøve ut en ny form og et nytt språk.

Den tolkningen kjøper ikke Sørine Godtfredsen:

– Formålet med å befri gudstjenesten synes reelt å bunne i drømmen om å befri den for kristendom (...). Med andre ord: Ut med Jesus og inn med alminnelig hygge og en muslimsk predikant. Det hele fremstår som en karikatur på kirkens frivillige selvavvikling, sanksjonert av en prest, domprost og biskop, fortsetter Gotfredsen.

Sokneprest i Vejle, Christina Laursen, leder «gudstjenesten» og har blant annet skrevet nytt nattverdsritual og trosbekjennelse til arrangementet.

Bommer

Domprost Bartholin mener kritikken mot forestillingen bommer på målet, siden­ Befri gudstjenesten er en teaterforestilling. Dermed er imam Sherin Khankans preken egentlig ikke en gudstjenestepreken.

– Prosjektet er ikke å strekke ut en hånd til islam og dialog, men å drøfte temaet fellesskap med henne fordi hun er en samfunnsdebattant, sier Bartholin til Kristeligt Dagblad.

Han avviser at det ville vært aktuelt å hente inn en imam til å preke under en vanlig gudstjeneste.

– Det kan jeg ikke se kan tjene til noe, sier han.

LES OGSÅ: Graham-aksjonen vil gå som planlagt

– Uaktuelt i Norge

Senest for ett år siden diskuterte biskopene i Den norske kirke hvor grensene gikk for fellesbønn mellom religioner og bruk av elementer fra andre religioner.

– Det er et prisverdig formål å fremme en atmosfære for ­dialog mellom kristne og muslimer. Men når man skaper et inntrykk av at en muslim kan preke i en gudstjeneste, gir det ingen ­mening, sier biskop Halvor Nordhaug, som var saksordfører da biskopene vedtok veilederen for «Religionsmøtet ved kirkelige handlinger».

Bakgrunnen for veilederen var forespørsler om blant annet koranlesing i begravelser og vielser der pårørende eller brudefolk hadde røtter fra flere religioner. Konklusjonen fra biskopene var at en gudstjeneste ikke kan inneholde elementer som har preg av gudsdyrkelse fra en fremmed religion.

– Det ville vært uaktuelt å slippe til en imam på prekestolen i Norge. Gudstjeneste er en gudsdyrkelse, og da er det den kristne tro som setter rammen. Vi må sånn sett skille mellom dialogen og gudstjeneste. Her kan det virke som om disse tingene glir over i hverandre, sier Nordhaug om forestillingen.

Bevisst forvirring?

Et sentralt stridstema i debatten om forestillingen i Århus er om den er en gudstjeneste eller forestilling. Nordhaug forstår at det har oppstått forvirring og lurer på om ikke det er en bevisst strategi fra teaterets side.

– Teateret er kanskje på jakt etter denne forvirringen, siden det øker kraften i forestillingen. Sånn sett har de oppnådd det de ønsket, men jeg er ikke begeistret for resultatet, sett fra kirkens side.

Ut fra det han har lest, så ­mener Bjørgvin-biskopen, at Befri gudstjenesten ikke burde blitt satt opp i et kirkerom.

– Men det kan kanskje være interessant som teaterforestilling. Sånn sett er det muligens rett forestilling på feil sted.

LES OGSÅ: Prester sa nei til tradisjonelt ekteskap som kirkelære

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter