En knapp uke etter at Manshaus (21) tvang seg inn i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum samlet menigheten seg til bønn på Rykkinn skole fredag.

Bygget på Skui hvor 21-åringen løsnet skudd, er foreløpig ikke klart til å brukes etter angrepet. I stedet holdt menigheten fredagsbønn i en gymsal.

LES OGSÅ: Heltene etter moskéangrepet hedret under seremoni

Før bønnen startet holdt imam Syed Mohammad Ashraf en tale til medlemmene av moskeen, delvis på engelsk. Imamen sa at menigheten er i stor sorg, og at det som skjedde lørdag, er smertefullt og forferdelig.

– Dette angrepet er et angrep på hele det norske samfunn og alle religiøse steder.

– Han er en fiende av islam og av menneskeheten, sa imamen om terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21).

Imamen unnlot å nevne 21-åringen ved navn, og sa at han ikke ønsker å framsi navnet hans.

– Mange er redde

Etter talen holdt medlemmene av menigheten fredagsbønn på vanlig måte i flerbrukshallen på skolen. Litt færre enn vanlig møtte opp, ifølge informasjonsansvarlig Waheed Ahmed. Han sier mange er redde.

– Vi har fått meldinger fra flere medlemmer de siste dagene om at de er engstelige etter det som skjedde, sier Ahmed.

LES OGSÅ: Unge ned i 15-årsalderen søker seg inn på facistforum

Den siste uka har moskeen samarbeidet tett med kommunen. Det er opprettet kriseteam, en telefon medlemmene kan ringe, og under fredagsbønnen på Rykkinn skole var politiet synlig til stede utenfor bygget.

Ahmed opplever at det er hatet mot muslimer de fleste er redde for.

– Mange lurer på hva som har gått galt, og om vi kunne ha gjort noe mer. Har vi vært åpne nok? spør han.

– Vil alltid være i bakhodet

16 år gamle Sami Ahmed er en av dem som møtte til fredagsbønn på Rykkinn skole. Han sier at det har vært en spesiell uke, men at samholdet i menigheten er godt.

– Vi vil alltid ha det som skjedde i bakhodet. Jeg hadde ikke ventet at det kunne skje et angrep mot en moské i Bærum, sier han.

LES OGSÅ: «Med åtaket på moskeen i Bærum har vi fått nok eit eksempel på terroristar som hentar inspirasjon frå litteratur»

16-åringen ser fram til menigheten kan komme tilbake til den vanlige moskeen på Skui. Det er spesielt å be fredagsbønn på en skole.

– Tankene når man ber i moskeen er et helt annet sted enn det de er her, sier han.

Samling i al-Noor

Senere fredag skal Islamsk Råd Norge holde en samling for sine medlemmer i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum.

– Vi kommer for å vise støtte på selve åstedet. Det vil bli holdt en minnestund, der vi vil konsentrere oss om samhold. Vi vil også drøfte sikkerhetstiltak i moskeene, sier styreleder Abdirahman Diriye.