Nyheter

Imam-besøk tar søvnen

Tidligere muslim Nasser Fard misliker at prest Svein Helge Rødahl inviterte imam til samtale i kirken. Alle kan ikke være enige, sier dialogekspert.

– Vi må være våkne. Jeg vet at muslimske ledere er opptatt av å eksportere islam til Europa, sier Nasser Fard.

Han har vokst opp som muslim i Iran, men flyktet til Norge der han ble kristen 29 år gammel. Tidligere har han vært pastor i den iranske evangelisk lutherske kirke i Oslo.

LES OGSÅ: Dialog er ikke religiøs forhandling

Overrasket 1

Han er overrasket over at menigheten hans, Haugerud i Oslo, har invitert en imam i Oslo til dialogmøte i kirken. Da han oppdaget at imam Ibrahim Saidy skulle delta i en samtale, mistet han nattesøvnen.

Samtalen foregår onsdag kveld og ledes av sokneprest Svein Helge Rødahl.

Truet.

– Mener du at imamer ikke skal inviteres til en kirke?

– Ja, de skal ikke inviteres i det hele tatt, sier Nasser Fard.

Til Vårt Land har han tidligere fortalt at han har blitt truet av muslimer fordi han har blitt kristen, én gang med kniv.

Fard har hatt en epost-dialog med sogneprest Svein Helge Rødahl i Østre Aker og Haugerud menighet om møtet. Fard har også skrevet til biskop Ole Christian Kvarme.

LES OGSÅ: Religionsdialog snubler i pengemangel

Noen konvertitter

Rødahl opplyser at det finnes noen konvertitter i Haugerud menighet, men ikke mange. Nasser Fard er den eneste som som har reagert at imamen fra The Islamic Movement Norge på Grønland i Oslo kommer på besøk. Rødahl beskriver Saidy som en moderat muslim og en som er opptatt av dialog.

– Hvorfor tar dere ikke hensyn til en konvertitt og hans sterke følelser mot islam?

– Jeg kjenner Nasser Fard og verdsetter ham meget høyt. Likevel er jeg overrasket over at han reagerer så sterkt, for jeg trodde han ville se nytten av en slik samtale. Fard og jeg skal fortsette å snakke sammen, og jeg vil også ha ham til å fortelle sin sterke historie som flyktning.

– Synes du han overreagerer?

– Nei, jeg ser at han er engstelig for islam. Men jeg tror på sannheten, også på å finne sannheten om islam. Forblir muslimer i en getto, skjer radikalisering. Med samtaler tror jeg vi kan unngå tilstander Nasser Fard kjenner fra Iran, sier Svein Helge Rødahl.

Lytte

I dialogarbeid søker man ikke nødvendigvis en harmoni der alle er enige og godtar alt, mener Hanna Barth Hake, daglig leder ved Kirkelig dialogsenter i Oslo. Man skal lytte til konvertittene og deres erfaringer med religionen de har forlatt, men som kirke må man klare å lytte til flere samtidig og på ulike arenaer.

– Som kirke må vi ha møteplasser. Samtalen i Haugerud kirke er uproblematisk, slik jeg kjenner den. Det er fint at de arrangerer slikt. Når det skjer i menighetssalen, og ikke i kirkerommet, kan jeg ikke se at man ikke skal gjennomføre det, selv om noen reagerer. Ellers kan man også lære av å lytte til konvertitter i dialogarbeidet, sier Hanna Barth Hake.

LES OGSÅ: Prest og imam skal preke sammen

Kunnskap innenfra

– Hva kan man lære?

– De har opplevelser ingen andre har. De har kjennskap til to religioner innenfra. Men man skal være bevisst på at de store psykologiske endringene de går gjennom ved store livsvalg kan farge opplevelsen.

– Hvorvidt kan man tenke at det er en muslimsk misjonær som kommer på besøk i kirken?

– I utgangspunktet er begge religioner misjonerende, og man bør snakke om premisset for dialogen. I denne samtalen er det ikke noe misjonerende. Det er snakk om informasjon, og det må man stole på, sier Barth Hake.

Muslim-naboer

Det siste året har sokneprest Svein Helge Rødahl hatt jevnlige samtaler med en muslim om islam og kristendom. Nå var han klar til å ta en offentlig samtale.

– Her i Groruddalen er vi mange religiøse minoriteter, og vi lever tett på hverandre. Vi må bli kjent med våre muslimske naboer. Mange er redd for islam og ser på den som en krigersk religion. Muslimer jeg kjenner er moderate. Vi står ikke overfor terrorister i vårt nabolag, sier Rødahl.

Han har en stående invitasjon fra den tyrkiske moskeen på Tveita, og han ser fram til å besøke dem.

LES OGSÅ: Historien om en arabisk tannbørste

Ikke i kirken

Nasser Fard understreker at han ikke er imot dialog og brobygging, som Rødahl har som formål med samtalen. Men samtalen skulle skjedd et annet sted enn i kirken, mener han. Er man ute etter informasjon, kan man hente inn islameksperter som ikke er muslimer.

– Hva ville Jesus gjort? tenker jeg. Jeg tror han ville satt et klart skille mellom Guds tempel og andre steder.

– Er det ikke forskjell på preken og samtale?

– Jo, det er forskjell. Men disse folkene vet hva de skal si. Å få en slik invitasjon er en gevinst for dem, sier Nasser Fard.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter