Verden

Ikke-troende skifter oftere livssyn

Agnostikere og ateister finner tro betydelig oftere enn religiøse faller fra. I Norge ser tendensen motsatt ut.

9.500 amerikanere har svart på hva de tror på i henholdsvis 2010, 2012 og 2014. Resultatet av panelundersøkelsen viser at amerikanere som identifiserer seg som agnostikere eller såkalte «nones» uten noe bestemt tro, har fire ganger større sannsynlighet for å endre livssyn, enn protestanter og katolikker.

Det er disse funnene professor i statsvitenskap ved Illinois University, Ryan Burge, nylig presenterte på sin blogg «Religion in Public».

For mens 18 prosent av ateistene og 48 prosent av agnostikerne oppga å komme til tro i løpet av de fire årene, oppga kun 10 prosent av katolikker, protestanter og jøder å ha forlatt troen, eller å ha meldt overgang til en annen trosretning.

Av de som oppga å være såkalte «nones», altså som ikke ønsker å identifisere seg som noe som helst, var det 42 prosent som kom til tro i løpet av de fire årene.

LES OGSÅ: Tar til gatene for å utfordre troende

Politisk protest

– Det er ikke spesielt overraskende at en del «nones» flytter over til protestantisme. De har trolig vært troende hele tiden, men knyttet seg til «ingen bestemt tro» som en protest mot organisert, konservativ religion i USA. Det er en politisk protest, sier journalist i Fri Tanke, Even Gran.

Han har blant annet skrevet bok om ateisme i USA, og har observert at stadig flere amerikanere har behov for å distansere seg fra organisert religion.

– Mange forbinder organisert religion som noe republikansk og evangelistisk, og derfor som noe de vil ta avstand fra. Men mange av dem vil likevel si de tror på Gud når de blir spurt om det for eksempel.

Gran understreker også at agnostiker er et problematisk begrep i denne forbindelsen.

– Det å skille mellom agnostiker og ateist er egentlig litt spesielt i en slik sammenheng. Det å være agnostiker er jo egentlig bare ikke helt å vite. De aller fleste ateister, og også mange kristne vil jo også tenke slik.

LES OGSÅ: Dialogvennlege ateistar i USA må tåle sterk kritikk frå andre ikkje-religiøse

Revolusjon

Det finnes ingen sammenlignbar statistikk i Norge som har fulgt respondentene over tid. Men de undersøkelsene som har vært gjennomført viser at stadig færre oppgir at de tror på Gud. I 2016 var det for første gang flertall av nordmenn oppga at de ikke trodde på Gud.

– I Norge er det noe annerledes fordi mye er knyttet til medlemskap. De som ikke er medlem av noe trossamfunn i Norge er som regel ikke-troende. I USA kan man gjerne være troende selv om man ikke er medlem, forklarer Sivert Urstad, universitetslektor i sosiologi ved Universitetet i Agder.

Han har nettopp levert doktoravhandling om ikke-religiøse i Norge, og har sett nærmere på dem som definerer seg som «nones».

– Fra rundt år 2000 og frem til i dag har det vært en revolusjon blant «nones». Det har vært en av de raskeste endringene vi har sett når det kommer til tros- og livssyn, forklarer Urstad.

Kunstig medlemskap

Den typiske «none» i USA er en hvit mann med høy utdanning, ifølge Urstad. I Norge ser vi ikke den samme kjønnsforskjellen, men det er i begge land unge mennesker med høyere utdanning som velger å stå utenfor tros- og livssynssamfunn.

Mange av dem som definerer seg som «none» har også beholdt en form for gudstro eller tro på høyere makter.

– Det er nok større bevegelighet blant disse i USA enn i Norge. Men det blir interessant å se om dette vil komme til å gjøre utslag også i Norge. Per dags dato er det 17 prosent som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn, men vi nærmer oss stadig 20. Jeg tror nok at den utviklingen vil fortsette slik de neste årene.

Urstad mener Norge har hatt et kunstig nivå av medlemskap med tanke på hvor mange av medlemmene for eksempel i Den norske kirke, som faktisk tror.

– I Norge har mange vært medlem av Den norske kirke uten å tro i det hele tatt, men det er derimot sjelden at de som ikke er medlem av noe har et annet standpunkt. Det er nok noe annerledes i USA.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden