Politikk

‘Ikke sikkert vi blir enige’

Erna Solberg bekrefter at både departementer og antall statsråder ligger i potten. – Men Frp kan sette foten ned, mener valgforsker.

– Dersom vi klarer å bli enige om de vanskeligste sakene, er jeg er sikker på at vi kommer til å legge frem god politikk, sa statsminister Erna Solberg ved starten av regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Venstre og Frp i går.

Flankert av Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande utenfor et tåkelagt Hotell Jeløy Radio i Moss, understreket statsministeren at det ikke er sikkert de tre partiene kommer frem til en enighet om å sitte sammen i regjering.

– Vi vet ikke om vi blir enige. Nå starter vi en forhandling, var hennes beskjed.

Vanskelige saker

Det er ventet at klima og innvandring kommer til å bli konfliktfylte saker når de tre partilederne sitter rundt samme bord de neste ukene. Dette er særlig grunnet den store avstanden mellom Frp og Venstre. Venstre-leder Trine Skei Grande la ikke skjul at det er viktig for partiet å få en ny retning på disse områdene dersom partiet skal gå i regjering.

– Venstre sitt ærend når vi setter oss ned og forhandler, er å få til en regjering som er grønnere og rausere, sa Grande.

Både Venstre-lederen og Frp-lederen var imidlertid mer opptatt av å peke på likheter enn forskjeller mellom de to partiene før de gikk inn til forhandlingsbordet.

– For fem år siden ville jeg sagt at dette var kjempevanskelig. Men nå har vi bevist gjennom de siste fem årene at vi har funnet vippepunktene som gjør at vi har klart å koble bort økonomisk vekst fra utslippsvekst, skrøt Grande med henvisning til samarbeidet med Regjeringen i Stortinget.

– Noe kommer ikke til å bli vanskelig i det hele tatt, for vi er for eksempel enige om prinsippet om at det er forurenser som betaler, sa Siv Jensen.

LES OGSÅ: Kald skulder mot Høyres verdiflørt

Statsråder

Statsminister Erna Solberg bekreftet videre at både departementsstruktur og antall statsråder ligger i potten under forhandlingene.

– Når man går inn i forhandlinger som dette, må man se på hvordan departementene er sammensatt. Det vil være noen saker som er høyt på dagsorden i noen perioder og som krever at du har en statsråd som har hovedfokus på det. Dette kan være mindre aktuelt på et annet tidspunkt, sa Solberg.

Det har lenge vært spekulert i at et sentralt punkt for Venstre i forhandlingene er å skvise ut innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fra hennes nåværende posisjon. Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror imidlertid dette vil være vanskelig for Frp å godta.

– Det er vanskelig å se for seg at Sylvi Listhaug vil skvises ut. Hun har vært et sterkt kort for Frp i den rollen hun har. Frp gjorde et godt valg i høst av flere grunner, og en viktig grunn er at Listhaug og Frp lyktes med å sette fokus på innvandring. Frp har ingen insentiver om å gi slipp på Listhaug, sier Bergh.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

Frp-motstand

Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til Vårt Land fredag at hun er bekymret for den tonen Frp har hatt om forhandlingene de siste ukene. Valgforsker Bergh mener det absolutt er et tenkelig scenario at det til slutt er Frp som setter foten ned mot en trepartiregjering.

– Om dette bryter sammen fordi Frp ikke går med på kravene fra Venstre, er absolutt en mulighet. Frp gjorde et godt valg og er fornøyd med sin rolle de siste fire årene. Frp vil bli en tøff forhandlingspartner, og de har ingen sterke insentiver om å gi etter, sier Bergh.

LES ANALYSEN: Venstres interne kamp om regjeringsvei går så på kryss og tvers at skuffelsen vil sitte i. Uansett resultat.

Motstand

Han peker videre på at det innad i Frp er mye motstand og irritasjon over både Venstre og KrF grunnet den rollen de har spilt de siste fire årene.

– Det er ikke mye kjærlighet mellom Frp og Venstre. Hvis det blir et regjeringssamarbeid, blir det nok av den mer pragmatiske sorten, sier Bergh.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk