Kirke

Ikke noe juks med Jesus

Ruben Gazki driver ikke lenger med trylling, men underholdning med mening. Gode, gamle verdier, med Jesus som ideal, løftes opp i stedet for kaniner ut av hatter.

I det siste har Gazki prioritert foredrag for voksne, framfor barne- og familieunderholdning. Han er blitt stadig mer etterspurt av næringslivet. Men han har ikke sluttet å besøke kirker og kristne forsamlingshus. Kristentroen er fremdeles tilstede både i hans eget liv, og i showene – uten at han har noen misjonerende hensikter.

– Jeg har gode nyheter for dem som søker det gode livet, men som opplever at det er lett å bli distrahert, eller gå seg vill i jungelen av forventninger og inntrykk. Jeg har ingen revolusjonerende nye ideer, det handler om klassiske verdier som vi blant annet kan lese om i Bergprekenen. Det har vist seg at det er det som fungerer.

Et middel

Fra å være omreisende tryllekunstner og illusjonist på et stadig høyere nivå, har han begynt å bruke kunstene sine mer som et middel for å understreke budskapet sitt, enn som ren underholdning. Og han forandrer ikke på eksemplene i opptredener, enten det er innenfor næringslivet eller i kirkene.

– Det er mye av det samme tankegodset. For eksempel at Jesus tok til orde for at man må dele rikdommen med de fattige for å få et rikt liv.

Med en oppvekst på flere kontinenter, og flytting mellom dem minst annet hvert år, ble han raskt en ekspert i å lese omgivelsene sine.

– Jeg lærte meg å kunne utnytte erfaringen til min fordel.

LES MER: Espen Ottosen: – Greit å forby homoterapi

Utforsker hjernen

Siden har han likevel brukt mesteparten av tiden på å utforske hjernen; finne ut hvordan den fungerer – for å så kunne manipulere både sin egen og andres oppfatning av virkeligheten.

– Vi mennesker er nok enklere å påvirke enn vi kanskje tror. Vi er skapt slik at vi innretter oss etter omgivelsene.

– Hvordan kan kirken påvirke oss på en trygg og god måte?

– Kirken må være tydelig på helheten i livet: at både Bibelen og vitenskapen gir oss verdifull innsikt om hvordan vi best kan leve livene våre.

– Tror du gudstroen også kan bidra til en slik utviklingen?

– Mange vil nok oppleve at ved å legge ting i Guds hender, vil det forsterke følelsen av at livet er meningsfullt, men også tryggheten ved å vite at man ikke står alene. Minst like viktig er opplevelsen av å være en del av et fellesskap som bryr seg om hverandre, og som har et større mål for livet enn ens eget beste.

LES MER: Kirkeasylfamilien på Hønefoss tapte

Avgrunn

Ruben Gazki opptrer ofte for folk som ikke har noe forhold til kirken, noen ganger fordi de kommer fra ikke-kristne hjem.

– For dem fremstår ofte kristendommen virkelighetsfjern og lite relevant. For flere er det også en stor avgrunn mellom bibelen og vitenskapen, selv om flere fremtredende vitenskapsmenn var – og er – kristne. Innenfor en slik svart-hvit-tenkning, prøver jeg å formidle nyansene.

Ruben Gazki prøver i opptredenene sine å få frem at hjernen og intellektet vårt ikke er en motpol til kristen tro, slik for eksempel vitenskapsmannen Stephen Hawking hevder.

– En slik kritikk til troen som Hawking kommer med, er en ny utfordring for kirken. Skal folk høre på kirken i slike spørsmål, må de også ha tillit til stemmen og det som blir sagt.

– Hva bør kirken si – og hva sier du for at folk skal lytte?

– Vi bør på en folkelig måẗe fortelle at det ikke er uten grunn at de bibelske historiene har overlevd gjennom alle tider. Og – som jeg allerede har vært inne på: vi må prøve å få folk til å skjønne at kirkens tankegods er relevant for livene våre, enten vi kaller oss troende eller ikke.

At kristendommen rommer en annen dimensjon, og at vi gjennom den blir en del av noe større enn oss selv, mener han er med på å gjøre det ekstra interessant.

– Mer spennende enn all verdens illusjoner.

Spenning på høyt nivå

Lørdag 9. november var Ruben Gazki i Mjøndalen menighet, hvor 70 stykker hadde møtt opp for å se ham fortelle og formidle illusjonskunster. Det var i utgangspunktet et opplegg for 4. og 5. klassingene i distriktet, men ifølge menighetspedagog Hilde Mari Ski, var det også mange foreldre og besteforeldre og søsken i ulike aldre.

– Vi har hatt Ruben Gazki hos oss to ganger tidligere, så vi visste hva han stod for. Han skuffet ikke denne gangen heller. Alle, uansett alder, ble fascinert og imponert av illusjonene hans, men også hvordan han greide å kombinere det med formidling av tro. Det var spenning på høyt nivå.

Gazki dramatiserte blant annet hvordan Jesus mettet 5000 – samtidig som han tryllet fram boller og fylte tomme colabokser med cola, uten at noen skjønte hvordan han gjorde det.

– For oss i menigheten er det viktig å invitere forskjellige gjester som appellerer til forskjellige målgrupper. Ruben Kazki appellerte til alle, men kanskje spesielt guttene. De som har hevdet at kirkens trosopplæring er litt for mye jentedominert, fikk i hvertfall se at dette likte guttene også, sier Hilde Mari Ski.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke