Nyheter

Ideologi og verdier er viktigst for velgerne

Ny måling viser at ideologi og verdier er suverent viktigere enn enkeltsaker når velgerne skal finne sitt parti. – I en valgkamp med lite fokus på enkeltsaker, vil mange fremheve verdier som viktig, sier valgforsker.

På spørsmål om hva som er viktigst ved valg av parti, svarer det store flertallet av velgerne «ideologi og verdier». Det viser ferske tall fra Ipsos' politiske barometer for august. 50,1 prosent av de spurte oppgir at ideologi og verdier er det avgjørende mot 26,9 prosent som oppgir at enkeltsaker eller enkeltpolitikere er viktigst.

– Dette viser at enkeltsaker kanskje ikke er så viktig som mange synes å tro ved partivalg, sier Kristin Rogge Pran, avdelingsleder i Ipsos.

Hun mener målingen viser at velgerne ved partivalg gjør en helhetlig vurdering av partienes grunnleggende syn og hvilke verdier som er viktige å jobbe for.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU kommer med en lignende analyse.

– Veldig enkelt sagt handler dette om at folk rett og slett er opptatt av hva et parti står for og at det er vesentlig viktigere enn nesten alle ting man kan knytte til partiet. Det er for eksempel en vanlig forestilling at partilederens popularitet er så viktig, men når det kommer til stykket viser det seg at det er partiet som spiller en så viktig rolle, sier Todal Jenssen.

LES MER: – Andre partier går i Frps felle i valgkampen

̇Ideologisk konsistente

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener norske velgere er prinsippfaste.

– Å være ideologisk handler både om å være verdimessig konsistent, være opptatt av et sett grunnverdier. Det kan også handle om å være opptatt av idealistiske ting og de store spørsmålene, sier han og fortsetter:

– Norske velgere er forbløffende konsistente. Selv de som ikke oppfatter seg som det, er det. De som sier de er for skattelette, vil også være imot byråkrati. Det er godt nytt for dem som måtte vært bekymret over dumme velgere.

LES MER: Eks-biskop: – Verdidebatten er et sunnhetstegn

Økt oppmerksomhet

I årets valgkamp har debatten om norske og kristne verdier rast. Ipsos har ingen sammenlignbare tall fra før valgkampen som viser hvorvidt velgernes preferanser har endret seg i løpet av denne debatten. Todal Jenssen mener imidlertid at valgkampens manglende fokus på enkeltsaker kan ha ført til økt oppmerksomhet om verdier.

– Særlig i en valgkamp som den vi har nå, der det ikke har vært et veldig sterkt fokus på enkeltsaker, vil mange fremheve prinsipper og verdier som viktig, sier han.

– Men noen av enkeltsakene er jo veldig verdiladede?

– Ja, og det blir mer uklart når Frp gjør innvandringspolitikk til et verdispørsmål. Hver gang de blir dratt med i en debatt om verdier, så drar de inn den saken. Det roter det til begrepsmessig, men det er jo sånn det offentlige ordskiftet er, sier Todal Jenssen.

LES MER: Biskop advarer mot misbruk av kristne verdier

Store forskjeller

Selv om et flertall av alle partiers velgere setter ideologi og verdier høyest, er det store forskjeller mellom partiene (se graf). SV og Miljøpartiet de Grønnes velgere er mest ideologisk bevisste, mens Frp og Senterpartiets velgere er å finne i motsatt ende av skalaen. Kristin Rogge Pran i Ipsos trekker frem svaret til Senterpartiets velgere som interessant.

– Senterpartiet har vokst mye i det siste. Umiddelbart vil jeg tro at de som svarer «enkeltsaker» blant Sps velgere har kommet til i forbindelse med de sakene som har gjort at SP har vokst, sier Pran med en henvisning til sentraliseringsdebatten.

LES MER: Stort partilederintervju med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Tilhørighet

Målingen viser også at en «følelse av tilhørighet» er det tredje viktigste ved partivalg. 11,4 prosent av velgerne svarer dette – også her med store forskjeller mellom partiene. I Ap er dette viktigst for en størst andel av velgerne (15,5 prosent), mens Sp og KrF følger etter med henholdsvis 14,7 og 12 prosent.

I motsatt ende oppgir kun 4,1 prosent av SVs velgere og ingen av Rødt eller MDGs velgere tilhørighet som viktigst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter