Nyheter

– Ideelle aktører som sikrer mangfold i velferdstilbudet

Likevel fører regjeringen en politikk som lar de kommersielle rykke fra, hevder forsker.

I senere år har både norske, svenske og danske regjeringer snakket pent og mye om mangfold, brukermedvirkning og brukertilpasning i velferdstilbudene. Det har vært et uttalt mål, forteller Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning.

Den norske regjeringen vil sikre dette ved økt konkurranseutsetting. Offentlige, kommersielle og ideelle velferdsaktører konkurrerer med hverandre i anbudsrunder.

Problemet er bare at det ikke virker, hevder Sivesind. Virkemidlene stemmer ikke overens med målene.

Kommersielle vokser sterkest

I dag presenteres rapporten «Mot en ny skandinavisk velferdsmodell?» under hovedorganisasjonen Virkes nordiske konferanse om «verdibaserte og ideelle» velferdsaktører.

Vårt Land har fått tilgang til rapporten som Sivesind har redigert. Den viser blant annet følgende:

• De kommersielle aktørene vokser sterkest både i Norge, Sverige og Danmark.

• Det er de ideelle tilbudene som sikrer et reelt mangfold av tilbud. De er spesielt gode på å gi brukerne et ord med i laget der rammebetingelsene gir mulighet for det.

– Det er et paradoks at velferdspolitikken ikke støtter opp om ideelle aktørers utvikling. For det er de som gir mangfoldet og tilretteleggingen som er et mål for den offentlig finansierte velferden, sier forskeren.

Første gang

Dette er første gang forskerne har tall på hvor stor andel ideelle, kommersielle og offentlige velferdsaktører har av det totale velferdstilbudet i landene - og hvordan utviklingen er over tid, ifølge Sivesind.

Det er også første gang de har helt konkrete resultater som viser at ideelle velferdstilbud best sikrer mangfoldet.

Forskeren mener dette bør få politiske konsekvenser.

– Når veksten utelukkende skjer blant de kommersielle, utvikles i liten grad de valgmulighetene som gir tilbud tilpasset den enkelte bruker. I dag har vi høy oppslutning om offentlig styrte velferdstjenester. Men i fremtiden vil betalingsviljen og legitimiteten svekkes om folk ikke finner tilbud som passer for seg, sier Sivesind.

LES OGSÅ: KrF krever at regjeringen gir unge bedre psykisk helsehjelp

Østblokk-nivå

Sammenlignet med andre europeiske land har Norge og Sverige en andel ideelle velferdstilbud på nivå med tidligere østblokkland, heter det i rapporten – langt under vestlige EU-land.

– Vi kan ikke erstatte vår velferdsmodell med den tyske, men når ideell sektor vokser i disse landene bør vi kunne se på hvordan vi kan bedre rammebetingelsene slik at vi får ideelle velferdsentreprenører her også, sier Sivesind.

Han er kritisk til det han mener er en utstrakt bruk av anbudsrunder her til lands. Sivesind mener Norge her er helt unikt i EU-sammenheng.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ikke kutte velferd for å hjelpe flyktninger

– Må ikke være slik

Vårt Land har ved flere anledninger skrevet om hvordan ideelle stiller dårligere i anbudsrunder - blant annet på grunn av store pensjonskostnader de må bære på fra tiden da det ikke var noen kommersielle tilbydere.

Fredag sendes dessuten EUs nye direktiv for offentlige anskaffelser ut på høring i Norge. Som Vårt Land skrev i fjor er ideelle velferdsaktører sterkt bekymret for at de nye reglene vil bety slutten på adgangen til å avholde skjermede anbudsrunder for ideelle.

Sivesind mener de ulike løsningene andre EU-land benytter seg av for å fremme ideelle aktører viser at resultatet ikke nødvendigvis må bli slik om politikerne vil.

– Vi kan ta noen valg. Valgmulighetene til brukerne begrenses om vi i første rekke skaper konkurranse på pris, sier han.

Alt i dag eier fire-fem kommersielle velferdskonsern nesten alt av kommersielle tjenester, ifølge forskeren.

– De kan fastsette priser og skape barrierer om ikke vi regulerer disse markedene, sier Sivsesind.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter