Nyheter

– I strid med demokratiske verdier

Sjømannskirkegeneral Ørnulf Steen tror det vil bli vanskelig å håndheve nye krav til religiøse ledere.

I integreringsforliket heter det at «religiøse ledere som gjennom sin virksomhet bidrar til å svekke integreringen» skal nektes innreise til Norge.

– Hva vet vi om det i forkant? Hvordan kjenner vi de menneskene som søker opphold her i landet? I denne sammenheng må det også være lov å spørre om egne landsmenn om vi er med på å svekke integreringen, mener Ørnulf Steen.

Steen som også er tidligere generalsekretær i Norges kristne råd, er skeptisk til politikernes religionspolitiske tiltak for «å møte flyktningkrisen». Han har lite til overs for måten norske politikere nå vil skjerpe krav til trossamfunn og religiøse ledere.

– Må tro på kraften i egne verdier

– Disse punktene kan leses som om vi ikke tror på kraften i de grunnleggende verdier Norge bygger på, som demokrati, universelle menneskerettigheter og ytringsfrihet. Vi skal ta oss i vare mot å innføre metodikk og struktur som ikke er i overensstemmelse med de verdiene, advarer Steen.

Også lederen i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), katolikken Ingrid Rosendorf Joys, er skeptisk.

– Vi må passe oss så vi ikke får et meningspoliti. Det er prinsipielt problematisk, sier hun om forslaget til stengte grenser for religiøse ledere som «bidrar til å svekke integreringen».

– Det er ikke vanskelig å skjønne det rasjonelle ønsket om å forhindre at religiøse aktører med ekstreme holdninger, skulle kunne kjøpe seg inn i Norge. Men det er ikke lett å tenke seg hvordan en slik kontroll kunne praktiseres fra norske myndigheter, sier STL-lederen.

LES MER: – Norge bør ta mer ansvar for å sikre trosfrihet

– Vanskelig å håndheve

Generalsekretær Jeffrey Huseby i Det Norske Misjonsselskap har forståelse for ønsket om å nekte oppholdstillatelse til religiøse ledere som motarbeider integrering i det norske samfunnet.

– Men hvordan myndighetene skal kunne håndheve dette, er vanskelig å skjønne, bemerker Huseby.

Advokaten og menneskerettighetseksperten Njål Høstmælingen mener at stortingsforlikets punkt om stengte grenser for religiøse ledere som bidrar til å svekke integreringen, vil «kreve mye arbeid fra Justisdepartementets Lovavdeling for at det skal stå seg».

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter