Nyheter

– I slike saker kan vi ikke trå feil

En kommunepolitiker for KrF i Hordaland har innrømmet overgrep mot barn.

– Hvis en trår feil, går det på troverdigheten og tilliten løs. At vi håndterer slike saker godt er viktig ikke minst for et parti som KrF, sier generalsekretær Hilde Frafjord Johnson.

Innrømmet

Bergens Tidende fortalte torsdag kveld at en kommunestyrerepresentant for KrF er anmeldt for seksuelle overgrep mot mindreårige barn. Politiet etterforsker nå saken. Mannen har overfor politiet tilstått forholdene og sier til avisen at han beklager sterkt det som har skjedd, og at han har søkt hjelp.

Ifølge fylkesleder i Hordaland KrF, Pål Kårbø, ble saken anmeldt i mai. Partikolleger lokalt fikk kjennskap til saken mandag denne uken. Mannen selv har ikke varslet partiet om saken.

– Det er ikke annet å si enn at det er sterkt beklagelig og uheldig, sier Kårbø.

Partiet har bedt mannen søke permisjon fra kommunestyret. Han har ingen tillitsverv i KrF.

– Hadde han hatt det, ville vi håndtert dette på en annen måte, sier fylkeslederen.

LES OGSÅ: Overgrepssak mot KrF-politiker gjelder fire barn

Håndteringen

Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, tror at hvordan partiet og ledelsen håndterer saken kan ha betydning for hvordan saken påvirker velgerne.

– En veldig uheldig sak som dette er, trenger i seg selv ikke være ødeleggende for partiet. En slik sak kan oppstå i alle partier. Men hvordan partiet selv håndterer saken, er viktig. Det tror jeg ledelsen i KrF er klar over, sier Bergh.

Han peker på at det kan være uheldig dersom partiet prøver å skjule saken og hindre at offentligheten får opplysninger.

– Det er det som ofte gjør at man kommer i problemer, men det er det ingen grunn til å tro vil skje i denne saken, sier Bergh.

Han tror også at god håndtering kan være særlig viktig for et parti som KrF som engasjerer seg i mange etiske spørsmål.

– Det er nok spesielt skadelig for KrF hvis det oppstår et inntrykk av at det er langt mellom liv og lære, eller at man ikke lever opp til egne moralske retningslinjer, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Klare retningslinjer

Hilde Frafjord Johnson understreker at partiet følger opp saken i tråd med KrFs retningslinjer i overgrepssaker. Hun forventer at mannen søker om permisjon fra vervet i kommunestyret.

– Retningslinjene gjelder tillitsvalgte. De er pliktige til å melde fra til partiet. I en sak som gjelder en folkevalgt som ikke er tillitsvalgt, er situasjonen litt annerledes, men retningslinjene forventes å bli fulgt likevel, sier generalsekretæren.

Hun viser til at det i retningslinjene står at «så langt det er mulig, gjelder disse retningslinjene også for KrFs folkevalgte». Det heter videre at folkevalgte i henhold til Grunnloven og flere lover har plikt til å utføre sine folkevalgte plikter for hele valgperioden, men at det ligger et ansvar på vedkommende å vurdere hensiktsmessig opptreden i tilfeller av en overgrepssak.

KrFs generalsekretær mener det er viktig for et parti å ha klare retningslinjer.

– Det er av erfaring at våre retningslinjer ble utarbeidet i 2004. Man fikk en sak i fanget og trengte klarere og tydeligere retningslinjer for håndteringen. Det har vært av stor betydning for partiet.

Frafjord Johnson legger til at retningslinjene senere er blitt drøftet og vurdert, og at tillitsvalgte er kjent med dem.

– Dette er et viktig virkemiddel og det er nødvendig at alle som skal håndtere saken er kjent med hvordan man skal gå frem, sier hun.

LES MER: – Aps retningslinjer mot seksuell trakassering er direkte dårlige

Varierende

Vårt Land ba i 2012 forsker Tormod Kleiven se på retningslinjene til de politiske partiene. Han konkluderte med at Frp sammen med KrF hadde gjort den skikkeligste jobben.

Arbeiderpartiets retningslinjer syntes Kleiven var svake. Partiet har fortsatt det samme dokumentet, som er på en halv side. Venstre og Senterpartiet hadde ingen retningslinjer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter