Religion

I naturen er en av fire religiøs

Når de fleste av oss bruker påsken til å komme oss ut, mener friluftsgeneral Lasse Heimdal at vi burde advares: Man kan bli religiøs av det.

Nærmere en fjerdedel (23 prosent) av oss har hatt religiøse opplevelser i naturen, viser en fersk undersøkelse som Ipsos-MMI har gjort for Norsk Friluftsliv der teologen Lasse Heimdal er generalsekretær.

Til sammenligning: Fra undersøkelsen Norsk Monitor 2015-16 svarer 37 prosent ja på om de tror på Gud.

LES OGSÅ: Han så Gud i naturen

Natur-religiøs. Fra en undersøkelse som Norsk Friluftsliv gjorde for noen år siden merket Heimdal seg at mange kommenterte at de har religiøse opplevelser i naturen. Nå har de spurt et representativt utvalg på 1012 personer: «Hender det at du får religiøse opplevelser i naturen?»

Smiler. Heimdal benekter at det er fordi han er utdannet teolog at spørsmålet er interessant.

– Men jeg ser at natur og tro henger sammen. Mange religiøse tenkere har hatt store opplevelser i naturen, sier Heimdal.

Med egne øyne ser han at det gjør noe med folk som går på tur i naturen. Det gjelder også folk som kommer til Østmarkskapellet i Oslo, som han er med på å drive.

– De kommer med et smil om munnen, ferdig oppvarmet. Det trengs ikke store salmerundene før vi kan komme til budskapet.

LES OGSÅ: Forventer vekst i grønn religiøsitet

Storheten. – Hvilke religiøse opplevelser får folk?

– Det vet vi ikke. Men av det folk med ulik tro forteller, beskriver de hvordan de er del av noe større, og at de kjenner seg små i naturens storhet. Det handler også om at man kjenner tilhørighet i en historisk sammenheng der vi har vært nærmere naturen. Noen snakker også om at naturen bekrefter Guds tilstedeværelse, sier Lasse Heimdal.

Kirke ute. Han mener tallene bekrefter at naturen gjør noe med oss, både fysisk og mentalt.

– Kirken tar ofte mennesker inn i lukkede rom for å snakke om tro. At mange forteller at de er mer åpne for tro og trosopplevelser i naturomgivelser bør være en utfordring. Kirken burde tenke mer på hvordan de kan formidle tro i naturen, sier Heimdal, som lettere konsentrerer seg ute enn inne i et kirkerom.

KrF-erne. Det er flest KrF-velgere (71 prosent) som har religiøse opplevelser i naturen. De som har en religiøs referanseramme finner nok flest bekreftelser i naturen, mener Heimdal.

Høyre er partiet med velgere som har færrest religiøse opplevelser (16 prosent). Venstre-folk er omtrent like mange (17 prosent). Frp-velgerne ligger litt over snittet (27 prosent), mens senterpartivelgere (30 prosent) og MDG-velgere (33 prosent) – har høye tall.

LES OGSÅ: – Vi trenger en naturguide mot likegyldighet

Gudsfravær? – Siden det store flertall ikke opplever noe religiøst i friluft, er det vel ateisten som får mest bekreftelse her?

– Det er vanskelig å si. Skulle vi få bekreftet at man opplever gudsfravær i naturen, burde vi stilt spørsmålet «føler du deg mer ateistisk i naturen?».

– Hva er din sterkeste religiøse opplevelse i naturen?

– Det må være å se løvet komme på trærne om våren, høre fuglene synge igjen. Det er en bekreftelse på at mesternes mester komponerer og legger til rette for liv, håp, lys og tro, sier Lasse Heimdal.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion