Nyheter

I nattmøte for budsjettavtale

Forhandlerne i Høyre, Frp, Venstre og KrF satset på at lange, nattlige forhandlingsmøter ville gi en budsjettavtale. Klokken 04.30 var det igjen stopp.

Mellom Høyre og KrF var det lang stillingskrig tirsdagen. Alle parter ventet i praksis på at KrF skulle bli ferdig med egne beregninger og kunne godta hovedinnholdet i ettermiddagens tilbud fra regjeringspartiene. Saken om en lærernorm i småskolen har vært komplisert for KrF.

Klokken 23.15 tok de igjen opp forhandlingene:

– Vi nærmer oss siste frist. KrF vil nå gjøre det vi kan for å finne en skisse som kan bære, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad på vei inn i møterommet.

Partiet hadde hatt mange møter kvelden igjennom. Men Ropstad hadde ikke fullmakter til å fullføre en avtale med de andre. KrF er nødt til å behandle innholdet i et gruppemøte på morgenkvisten.

– Innhold må kvalitetssikres på morgenen uansett. Men nå står det på regjeringen, sier Ropstad.

– Nå er målet å bli ferdig. En rekke saker skal diskuteres, men vi er ikke så langt unna hverandre, sa Høyres Nikolai Astrup foran nattmøtet.

Men da det nærmet seg morgenkvisten skal det fortsatt ha vært brikker som partene trengte mer tid til å løse. Og KrF trengte en runde i gruppemøtet sitt.

LES OGSÅ: Statsminister-advarsel mot KrF-krav

Bevegelse

For KrF har kravet om en lærernorm for småskolen vært selve saken som har satt en løsning på vent. De har også ønsket å endre regjeringens nye ordning for pleiepenger fra i vår. Og ikke minst har budsjettforslaget om å ta bort eiendomsskatt på maskiner og installasjoner skapt uro. KrF vil heller la et eget lovutvalg ta den saken – de frykter stort bortfall av skatteinntekter i kommunene.

LES OGSÅ: Nok en budsjettkamp om prosentmål for bistand

Unngå Ap-støy

En viktig frist for alle fire partiene er klokken 10.00 onsdag. Rekker de å signere en avtale innen den tid, unngår partene å forsinke de andre partiene og sparer seg for refs fra Ap og resten av opposisjonen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter